De meeste jongeren houden bij hun studiekeuze geen rekening met hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
De arbeidsmarktperspectieven voor studierichtingen kunnen flink verschillen, zoals het startsalaris of de kans op een baan. Maar dat is volgens het CPB niet terug te zien in de inschrijvingen. Zo steeg het aantal inschrijvingen voor wetenschappelijke economische opleidingen, terwijl het aanbod van banen in de economische sector al langere tijd daalt.
Voldoende goede informatie
Uit eerder onderzoek is bekend dat jongeren bij de studiekeuze hun interesse en eigen capaciteiten belangrijker vinden dan arbeidsmarktperspectieven. Daarbij speelt volgens het CPB misschien een rol dat het niet zeker is of studiekiezers voldoende goede informatie krijgen over arbeidsmarktperspectieven.
Een betere informatievoorziening aan leerlingen kan volgens het planbureau helpen om de studiekeuze bij te sturen. Bijvoorbeeld in het keuzeproces op de middelbare school. Leerlingen moeten daar al in een vroeg stadium een profiel kiezen dat bepaalde vervolgstudies uitsluit of moeilijk toegankelijk maakt.
Rol onderwijsprofessional
'Natuurlijk is het mooi als het economisch perspectief ook wordt meegenomen bij de studiekeuze', zegt Eva de Jong van het NJi. 'Dat gebeurt al steeds meer. Hier ligt een mooie rol voor onderwijsprofessionals om dit ook bij hun leerlingen aan de orde te stellen. Bijvoorbeeld tijdens lessen en gesprekken over hun loopbaanontwikkeling en -begeleiding.'
Een leven lang leren
'Tegelijkertijd is het belangrijk dat jongeren kiezen op basis van hun eigen motivatie, wensen, vaardigheden en talenten. En aangezien we tegenwoordig een leven lang leren, staat het helemaal niet vast waar je terechtkomt en hoe je loopbaan eruitziet. Want hoeveel mensen zijn er die niet terecht zijn gekomen op de plek waarvoor ze zijn opgeleid? Loopbanen gaan verschillende kanten uit. Dus het is ook geen ramp als je uiteindelijk ergens anders eindigt dan waar je bent begonnen.'
Bron: CPB
Meer informatie
Bericht CPBOnderzoek De relatie tussen de arbeidsmarkt en studie-inschrijvingen
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Jongere | Na de middelbare school: studie- en beroepskeuze
Jongere | Na de middelbare school: studie- en beroepskeuzeVoor wieOudersNa de middelbare school kan je kind een vervolgopleiding kiezen of gaan werken. Hoe kun je je kind helpen met kiezen?
-
Waar lopen jongeren tussen 16 en 27 jaar tegenaan?
Waar lopen jongeren tussen 16 en 27 jaar tegenaan?Voor wieProfessionalsBeleidsmakersJongeren tussen de 16 en 27 jaar maken op verschillende domeinen belangrijke ontwikkelingen door in de overgang naar volwassenheid.
-
Jongere | Zelfstandigheid: een eigen leven leiden
Jongere | Zelfstandigheid: een eigen leven leidenVoor wieOudersJongeren groeien toe naar zelfstandigheid. Wanneer maken ze zich los van jou als ouder en wanneer zijn ze echt volwassen?