467.000 kinderen en jongeren maakten in 2022 gebruik van jeugdzorg. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.
In de leeftijdsgroep van 0 tot 18 jaar kreeg een op de zeven kinderen en jongeren jeugdzorg. Bij het meetellen van de kleine groep jeugdzorggebruikers van 18 tot 23 jaar is dat een op de tien.
Grote verschillen tussen leeftijdsgroepen
Er zijn grote verschillen tussen leeftijdsgroepen in het jeugdzorggebruik. 4,4 procent van de kinderen tot 4 jaar kreeg jeugdhulp en 1,4 procent van de jongeren van 18 tot 23 jaar. Bij de kinderen van 8 tot 12 jaar kregen jongens vaker jeugdhulp dan meisjes: 22,3 procent tegenover 16,6 procent. In de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar kregen meisjes vaker jeugdhulp: 17,9 procent tegenover 14,8 procent bij de jongens. De percentages jeugdhulp in deze leeftijdsgroepen zijn de laatste jaren gestegen.
Flinke verschillen tussen gemeenten
Ook de cijfers per gemeenten verschillen flink. Zo ontving in Tiel en Terneuzen meer dan 17 procent van alle jongeren tot 23 jaar jeugdzorg, terwijl dat op Vlieland en Urk minder dan 5 procent was. Volgens het CBS zijn er verschillende oorzaken voor deze uiteenlopende cijfers, waaronder verschillen in inkomen en zorgbehoefte per regio en de verschillende invullingen van jeugdzorg door gemeenten.
'Voorkom dat jeugdzorg nodig is'
'Dat het jeugdzorggebruik ongeveer gelijk is aan het vorige jaar betekent nog niet dat de behoefte aan de zorg lijkt te stabiliseren', zegt Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De verwachting van het CBS is dat de definitieve cijfers een wat hoger gebruik zullen laten zien. Bovendien kijken we mogelijk naar een soort plafondeffect: tekorten aan middelen en personeel zullen het gebruik remmen. Hoe dan ook is het zorggebruik erg hoog. Dat vraagt om een versterkte inzet op het voorkomen dat jeugdzorg nodig is. Gemeenten met een laag gebruik kunnen hier mogelijk een voorbeeld in zijn, al kunnen ze dat niet alleen. Jeugdzorg minder nodig maken is een zaak van iedereen, zoals we onlangs nog in het essay Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruik hebben onderbouwd'.
Bron: CBS
Meer informatie
Lees ook
-
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als professional doen?
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als professional doen?Voor wieProfessionalsHier lees je wat jongeren nodig hebben en hoe jij als professional bij kunt dragen aan oplossingen.
-
Gebruik jeugdzorg groeit: hoe kun je het welbevinden van de jeugd versterken?
Hoe kun je het welbevinden van de jeugd versterken?Voor wieBeleidsmakersAls maatschappelijke organisatie kun je het welbevinden van kinderen en jongeren te versterken. Hoe kun je dat doen?
-
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kun je als gemeente doen?
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kun je als gemeente doen?Voor wieBeleidsmakersSteeds meer kinderen en jongeren geven aan dat ze zich gestrest, angstig, somber of eenzaam voelen. Wat kan de gemeente doen?
-
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als ouder doen?
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als ouder doen?Voor wieOudersSteeds meer kinderen en jongeren voelen zich gestrest, angstig, somber of eenzaam. Als ouder maak je je misschien zorgen. Wat kun je doen?