‘Jeugdbescherming is toe aan verandering’

De manier waarop de jeugdbescherming omgaat met rapportages schaadt ouders en kinderen. Dat is de teneur van publicaties in verschillende media over de kwaliteit van de jeugdbescherming. Er zijn fundamentele veranderingen nodig in het ingewikkelde systeem van de jeugdbescherming, zegt ook Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'In dat systeem kunnen gezinnen gemangeld raken.'

'Rammelende rapporten Jeugdbescherming beschadigen ouders en kinderen', kopt Follow the Money op 7 juli. Tubantia publiceert op dezelfde dag een artikel over een vader die zijn kind niet mag zien op basis van rapportages met feitelijke onjuistheden. Ook De Gelderlander publiceert een artikel over de rapportages van de jeugdbescherming. Andere media schreven er eerder al over. KRO-NCRV zendt op 7 juli de documentaire 'Goede Moeders' uit over dit onderwerp. De media laten ouders en professionals aan het woord over de kwaliteit en de rechtvaardigheid van de jeugdbescherming. Ook verwijzen ze naar eerder onderzoek waarin onder meer de Kinderombudsman, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg kritiek uiten op het feitenonderzoek in de jeugdbescherming.

Het Nederlands Jeugdinstituut verzamelde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid goede en minder goede voorbeelden van dat feitenonderzoek. Ook keek het NJi naar de noodzaak van een professionele richtlijn voor feitenonderzoek, met de focus op de professionele oordeelsvorming. Het rapport hierover verscheen in 2020 onder de titel Samen werken aan feitenonderzoek. Follow the Money verwijst in zijn artikel naar dat rapport.

'Ons onderzoek was een klein puzzelstukje waarnaar we gevraagd waren te kijken', zegt Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De hele puzzel vertelt ons dat de keten van de jeugdbescherming nu te ingewikkeld is. De verhalen van ouders laten zien dat dat systeem foutengevoelig is. Die verhalen vertellen ons ook hoe onrechtvaardig het voor hen kan uitpakken. Er zijn fundamentele veranderingen nodig, waaronder een sterkere positie van de kinderen en ouders, een eenvoudiger systeem en een vergaande professionalisering.'

Follow the Money stelde het Nederlands Jeugdinstituut een aantal vragen over het rapport Samen werken aan feitenonderzoek. Omdat niet alle antwoorden aan bod komen in het artikel, geeft het NJi inzage in de volledige vragen en antwoorden.

Bronnen: Follow the Money; De Gelderlander; Tubantia

Lees ook

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers [at] nji.nl (pers[at]nji[dot]nl)
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)