IGJ: 'Zorgen over vrijheidsbeperkende maatregelen'

Te veel jongeren buiten de gesloten jeugdhulp hebben te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen, zonder dat hun rechten beschermd worden. Dat is zorgelijk, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De inspectie onderzocht de hulp aan jongeren die zonder behandeling een gevaar voor zichzelf of voor anderen vormen en die niet direct openstaan voor hulp. Deze groep jongeren zat eerst in de gesloten jeugdhulp. Omdat de laatste jaren steeds duidelijker werd welke ongewenste gevolgen dat heeft voor jongeren en gezinnen, wordt deze vorm van jeugdhulp af- en omgebouwd. Daardoor komen deze jongeren vaker terecht in de open jeugdhulp. 

Steekproefsgewijs heeft de inspectie bij 80 aanbieders die hulp bieden aan deze jongeren een vragenlijst uitgezet. Daaruit blijkt dat met de af- en ombouw van gesloten jeugdhulp de aanbieders van ambulante en residentiële hulp de complexiteit in problematiek van jongeren zien toenemen.

De inspectie stelt vast dat aanbieders binnen de open jeugdhulp er over het algemeen niet in slagen deze jongeren tijdig passende hulp te bieden. Ook komt het veel voor dat vrijheidsbeperkende maatregelen worden ingezet, omdat jongeren en medewerkers regelmatig te maken hebben met gevaarlijke situaties. 

'Het onderzoek van de inspectie laat zien dat het aantal jongeren in de gesloten jeugdzorg afneemt en dat zij op andere plekken terecht kunnen', zegt Anne Addink van het NJi. 'Maar dat betekent ook dat de complexiteit van problemen daar toeneemt en er op grote schaal vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast worden. Dan blijf je hetzelfde doen op een andere plek. En dat is een zorgelijke ontwikkeling.'

'Behalve dat je vrijheidsbeperkende maatregelen niet mág inzetten in de open jeugdhulp, weten we ook  dat het niet werkt', vertelt Addink. 'Op de korte termijn geeft zo'n maatregel misschien tijdelijk rust, maar op de langere termijn draagt het er niet aan bij dat jongeren iets leren. Je helpt kinderen en jongeren beter door samen met hen en hun ouders te zoeken naar hoe je dat wel kunt doen.'

Bericht IGJNJi-pagina Af- en ombouw gesloten jeugdhulp

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.