Helft jongeren lastiggevallen op straat
In een jaar tijd kreeg de helft van alle jongeren te maken met straatintimidatie: nafluiten, nasissen, naroepen, achtervolgen of een andere vorm van lastigvallen. Dat blijkt uit het CBS-onderzoek Belevingen 2021.
Het CBS vroeg tussen februari en april 2021 ruim achtduizend jongeren tussen 12 en 25 jaar of ze in het afgelopen jaar te maken kregen met straatintimidatie. Twee derde van de jonge vrouwen was lastiggevallen op straat; bij de jonge mannen was dat een derde.
Bij jonge vrouwen komt ongewenst nafluiten het meest voor, gevolgd door naroepen met vervelende opmerkingen en ongewenst nasissen of -klakken. Bijna een kwart is wel eens achternagelopen. Nafluiten en -sissen is voor de vrouwen het minst belastend. 60 procent vindt het vooral vervelend; een derde voelt zich onveilig. Naroepen heeft meer invloed: de helft voelt zich onveilig of bang. Achternalopen is het meest bedreigend: 85 procent van de vrouwen voelt zich dan onveilig.
Bij jonge mannen komt naroepen het meest voor; 39 procent is dan geïrriteerd of boos. Bijna 9 procent is wel eens achternagelopen; 43 procent voelt zich daardoor onveilig.
Als reactie negeren de meeste jongeren de straatintimidatie. Vrouwen zoeken daarnaast het gezelschap van anderen, bellen iemand, maken een afwijzend gebaar of pakken hun sleutels, deodorant of pepperspray om zich te kunnen verdedigen. Mannen lachen er relatief vaak om, of spreken de daders erop aan.
Ongehinderd over straat
Op de vraag wat er te doen valt tegen straatintimidatie, zegt Karlijn Stals van het NJi: 'Vraag in ieder geval niet het slachtoffer zich aan te passen. Het is niet de schuld van het slachtoffer. Iedereen heeft het recht om veilig en ongehinderd over straat te gaan.'
Leren dat straatintimidatie niet oké is, hoort wat Stals betreft bij de opvoeding. 'We leren kinderen dat ze elkaar niet mogen schoppen en slaan en geen kusjes moeten geven als die ander dat niet wil. Geen ongewenste opmerkingen maken over iemands uiterlijk of kleding hoort daar ook bij. Thuis, op school en op de sportclub moet je met kinderen praten over dat soort grenzen. En geef daarbij zelf het goede voorbeeld.'
'Dit gedrag doet zich vaak voor in groepen. Als het in jouw groep gebeurt, kun je vragen waarom iemand dat doet en erop wijzen dat het slachtoffer dat niet prettig vindt. Je hoeft niet te accepteren dat iemand in jouw groep vervelende dingen zegt over anderen.'
Kan ik je helpen?
Wat kan een omstander doen die ziet dat een jonge man of vrouw op straat wordt lastiggevallen? Stals: 'Laat het niet over aan slachtoffers om te vragen om hulp. Als omstander kun je het initiatief nemen en vragen: Ben je oké? Wil je dat ik bij je in de buurt blijf? Kan ik je helpen?'
Bron: CBS
Meer informatie
Lees ook
-
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieJongerenWat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? En hoe weet je of je over iemands grens gaat? Op deze pagina lees je er meer over.
-
Hoe praat je met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Hoe praat je met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieOudersHet is zinvol om met je kind te praten over seksualiteit en grenzen. Voor veel ouders is zo'n gesprek lastig. Hoe pak je zoiets aan?
-
Hoe bespreek ik seksualiteit en grenzen?
Hoe bespreek ik seksualiteit en grenzen?Voor wieProfessionalsHet is belangrijk om in gesprek te gaan met kinderen, jongeren en hun ouders over seksualiteit en grenzen in gedrag.