Handreiking: samenwerken bij seksuele en criminele uitbuiting
Zorgprofessionals en politie zetten zich in voor de veiligheid van jongeren die slachtoffer zijn van uitbuiting. Voor een succesvolle aanpak hebben beide sectoren elkaar nodig in het traject van signalering tot behandeling en aangifte. In de handreiking 'Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie' staan handvatten voor een goede samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen.
De handreiking biedt ook actuele kennis over uitbuitingsproblematiek en gaat in op wat werkt in de aanpak van uitbuiting. De tips in de handreiking staan ingedeeld per beroepsgroep, zodat eenvoudig te zien is wat je zelf kunt doen en van de ander kunt verwachten.
De handreiking is voor iedereen die in het werk met uitbuiting te maken krijgt. Dit kan uiteenlopen van signalering tot behandeling en het doen of opnemen van een aangifte. Daarom is deze handreiking interessant voor onder andere wijkteammedewerkers, jongerenwerkers, beroepsopvoeders, zorgprofessionals in de residentiële Lvb- en ggz-zorg, wijkagenten en rechercheurs mensenhandel. Hoewel de handreiking niet specifiek over het onderwijs gaat, kan die ook handvatten bieden voor mentoren en zorgcoördinatoren.
De handreiking is een samenwerking tussen het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Nederlands Jeugdinstituut en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Meer informatie
Handreiking Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie
Lees ook
-
Voorlichting op school over seksuele uitbuiting
Voorlichting op school over seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsOp deze pagina vind je programma's en materialen voor op school om kinderen meer te leren over relaties en seksualiteit.
-
Beleid en ontwikkelingen bij seksuele uitbuiting
Beleid en ontwikkelingen bij seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersInformatie over het beleid en de verschillende ontwikkelingen rondom de problematiek van mensenhandel en loverboys.
-
Rol gemeente bij aanpak seksuele uitbuiting
Rol gemeente bij aanpak seksuele uitbuitingVoor wieBeleidsmakersGemeenten spelen een belangrijke rol bij de integrale aanpak van seksuele uitbuiting. Hoe pak je deze problematiek aan?
-
Kennis en bewustwording van seksuele uitbuiting
Kennis en bewustwording van seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersMeer kennis van mensenhandel- en loverboyproblematiek bij professionals, onderwijs, wijkteams, politie en beleidsmakers is essentieel.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)