Groeiende geldzorgen bij jongvolwassenen

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Vooral jongvolwassenen zijn ongerust. Circa 36 procent van hen heeft geldzorgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal jongeren en jongvolwassenen dat zich grote zorgen maakt over hun financiële toekomst is in 2022 flink toegenomen. In 2022 maakte 36 procent van de 18- tot 25-jarigen zich veel zorgen over hun toekomstige financiële situatie. Dit is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2021, toen het 29 procent was.

Inflatie en energiekosten

Het is voor het eerst sinds het begin van de meting in 2013 dat de geldzorgen toenemen, meldt het CBS. Het aandeel Nederlanders met geldzorgen steeg van 22 procent in 2021 naar 29 procent afgelopen jaar. De toenemende geldzorgen worden vooral veroorzaakt door de inflatie en hoge energieprijzen. Deze leiden bij steeds meer mensen tot geldzorgen, vooral bij jongvolwassenen.

Bestaanszekerheid

Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut herkent de inflatie en stijgende energiekosten als oorzaken van de groeiende geldzorgen. 'Het is dus begrijpelijk dat jongvolwassenen zich zorgen maken om hun portemonnee. Daar komt nog bij dat hun bestaanszekerheid ook op andere gebieden onder druk staat. Het is voor hen bijvoorbeeld steeds moeilijker om betaalbare woonruimte te vinden. Hoge maandelijkse huurkosten hebben bij veel jongvolwassenen al een grote impact op hun portemonnee. Structurele verandering is nodig om hun financiële zorgen en problemen weg te nemen.'

Bron: CBS

Bericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.