Een aanzienlijk deel van de dak- en thuislozen in Nederland bestaat uit kinderen en jongeren. Dat blijkt uit de tweede telling van het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht, die plaatsvond in 55 gemeenten in 6 regio's.
Er werden tijdens de telling in totaal 1.333 jongeren en 1.101 kinderen geteld. 43 procent van de kinderen woont bij familie, vrienden of derden. Zo'n 27 procent verblijft in een tijdelijke daklozenopvang en 15 procent in niet-conventionele woonruimten, zoals een stacaravan of vakantiewoning. Dakloosheid treft kinderen ook indirect: 1.582 kinderen zijn niet zelf dak- of thuisloos, maar hebben wel een ouder die dak- of thuisloos is.
Veel van deze kinderen groeien op in onveilige en instabiele situaties. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Bij jongeren van 18 tot 27 jaar beperkt het gebrek aan stabiele huisvesting hun kansen op onderwijs, werk en een stabiele toekomst.
De onderzoekers benadrukken dat dak- en thuisloosheid een systematisch probleem blijft dat in alle regio's van Nederland zichtbaar is. Preventieve maatregelen, zoals betere toegang tot huisvesting en ondersteuning voor deze kwetsbare groepen, is volgens de onderzoekers essentieel om dit probleem terug te dringen. Ze doen dan ook een oproep aan beleidsmakers om sneller en effectiever in te grijpen.
Meer informatie
Bericht KansfondsPublieksrapportage resultaten tweede ETHOS-telling
Lees ook
-
'Huisuitzetting is in strijd met kinderrechten'
'Huisuitzetting is in strijd met kinderrechten'De overheid houdt te weinig rekening met kinderrechten als een gezin uit huis wordt gezet. Dat zeggen de Nationale en de Kinderombudsman.
-
Veel jeugd onder dak- en thuislozen
Veel jeugd onder dak- en thuislozenEen veel groter deel van de dak- en thuislozen dan gedacht bestaat uit kinderen, jongeren en vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe telmethode.
-
'Bied jongeren een permanente woonplek'
'Bied jongeren een permanente woonplek'Dak- en thuisloze jongeren ervaren vaak aanzienlijke stress en lopen een verhoogd risico op schooluitval, misbruik en geweld.
-
ErvaringenJe kunt wel beleid maken, maar doe het dan mét jongeren, niet vóór jongeren.
Als ervaringsdeskundige en vrijwilliger helpt Sylvana dak- en thuisloze jongeren.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.