'Bied jongeren een permanente woonplek'

Dak- en thuisloze jongeren ervaren vaak aanzienlijke stress en lopen een verhoogd risico op schooluitval, misbruik en geweld. Dat blijkt uit onderzoek van Het Vergeten Kind. Gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en deze jongeren een stabiele en permanente woonplek bieden, aldus de stichting.

Uit het onderzoek onder 71 dak- en thuisloze jongeren blijkt dat zij gemiddeld elf maanden lang geen permanente woonplek hebben. Het merendeel van de ondervraagde jongeren ervaart daardoor aanzienlijke stress en een gevoel van onrust en onveiligheid. Veel van hen zijn ook daadwerkelijk onveilig: ze zijn afhankelijk van de hulp van anderen, waardoor ze risico lopen op geweld, misbruik en uitbuiting.

Actieplan

Ondanks de komst van het Nationaal Actieplan Dakloosheid in 2022 ervaart meer dan de helft van de ondervraagde jongeren de geboden hulpverlening als onvoldoende. Ook gemeenten zijn niet tevreden over het Actieplan Dakloosheid. Het Vergeten Kind ondervroeg 73 gemeenten en slechts 13 procent vindt het plan haalbaar.

Verantwoordelijkheid nemen

Gemeenten moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de stichting. Breng allereerst het aantal dak- en thuisloze jongeren in de gemeente nauwkeurig in kaart. Betrek relevante afdelingen, zoals wonen, werk & inkomen, en jongeren met ervaringskennis bij het opstellen van plannen. En ga op zoek naar partijen om huisvesting en bestaanszekerheid te realiseren voor dak- en thuisloze jongeren.

Voorkomen van dakloosheid

'We weten al langer dat het merendeel van de dak- en thuisloze jongeren een achtergrond heeft in de jeugdzorg', zegt Iryna Batyreva van het NJi. 'Ook uit dit onderzoek blijkt dat zij bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar vaak op straat belanden. Het is schrijnend dat zij zo oververtegenwoordigd zijn, maar je kunt er wel meteen iets mee. Het is een groep die in beeld is bij de gemeente en de zorgaanbieders. Dus kun je als gemeente in overleg met partners bijtijds vaststellen wat er nodig is om dak- en thuisloosheid te voorkomen. Het is belangrijk om daarbij te kijken naar de specifieke behoeften van jongeren, zoals de mate van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De NJi-publicatie over uitstroomprofielen kan helpen bij het gesprek over wie deze jongeren zijn en wat ze nodig hebben.' 

Bron: Stichting Het Vergeten Kind

Meer informatie

Bericht en onderzoek Stichting Het Vergeten KindZelfstandige huisvesting jongeren uit de jeugdzorg

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.