'Betrek jeugd bij beleid nieuwe regering'
Betrek kinderen en jongeren bij de uitwerking van het regeerprogramma. En geef jeugdparticipatie een structurele rol in het beleid. Dat is de oproep van het Kinderrechtencollectief en dertien andere organisaties aan het nieuwe kabinet. Ze bieden het kabinet hun hulp aan bij het betrekken van een representatieve groep kinderen en jongeren.
Kinderen en jongeren hebben het recht om hun mening te geven over beslissingen die hen aangaan, stellen de organisaties. Dat recht is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag, dat Nederland heeft ondertekend.
Kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn niet vertegenwoordigd in het Nederlandse politieke stelsel, doordat ze geen stemrecht hebben. Daarom moet de overheid hen inspraak geven in beleid dat hen aangaat, op nationaal, regionaal en lokaal niveau, aldus de oproep. Kinderen en jongeren hebben goede ideeën en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het regeringsbeleid. Dat is volgens de organisaties niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de toekomst van de democratie in Nederland. Want het betrekken van kinderen en jongeren bij besluitvorming zorgt voor meer waardering voor de democratie en meer vertrouwen in de overheid.
Goede kabinetsplannen opstellen
Ook Fien Hebly van het Nederlands Jeugdinstituut is voorstander van het betrekken van kinderen en jongeren bij het regeerprogramma. 'Als je goede kabinetsplannen wilt opstellen voor de komende vier jaar, is nu de tijd om kinderen en jongeren te horen.'
'Uit onderzoek weten we dat beleid beter aansluit bij de behoeften van de doelgroep als je gebruik maakt van haar ervaringskennis', licht Hebly toe. 'Kinderen en jongeren hebben unieke kennis over hoe het is om kind of jongere te zijn in de huidige samenleving. Dat helpt om toekomstbestendig beleid te maken, want de belangen van kinderen en jongeren reiken veel verder dan één regeerperiode. Het gaat ook om toekomstige generaties. Kinderen en jongeren kunnen die het beste vertegenwoordigen.'
Onderdeel van het besluitvormingsproces
'Mijn tip om deze participatie betekenisvol te doen, is het onderdeel maken van het hele besluitvormingsproces, zegt Hebly. 'Als beleidsmaker kun je niet volstaan met alleen vragen 'Goh, wat vind je van de klimaat- en de woningcrisis?'. Die vraag is te breed en sluit niet aan bij de leefwereld van jongeren. Daarom is het belangrijk dat de beleidsmaker helder voor ogen heeft met welk doel die kinderen en jongeren wil betrekken. Wat voor kennis, ervaring en expertise is nodig om goed beleid te maken? Welke kinderen en jongeren moet je dan benaderen? Als je dat weet, krijg je ook een antwoord dat je kunt gebruiken in het beleid.'
Meer informatie
Bericht Kinderrechtencollectief
Lees ook
-
Waarom jeugdparticipatie?
Waarom jeugdparticipatie?Jeugdparticipatie is om diverse reden belangrijk. Het NJi presenteert een overzicht over het belang van jeugdparticipatie. Lees meer informatie op deze pagina.
-
7 bouwstenen voor jeugdparticipatie en inzet van ervaringsdeskundigen
7 bouwstenen voor jeugdparticipatie en inzet van ervaringsdeskundigenDoor jongeren te betrekken bij beleid, sluit dit beter aan op de praktijk. Bekijk de zeven bouwstenen die hierbij kunnen helpen.
-
Jongeren over het belang van jeugdparticipatie
Jongeren over het belang van jeugdparticipatieHoe zorgen we dat jongeren hun stem kunnen laten horen en meebeslissen over hun eigen toekomst? Het NJi vroeg het aan jongeren zelf.
-
De Jeugdkantine | 10. Je stem laten horen
10. Je stem laten horenDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over je stem laten horen, met als stelling: Jongeren worden serieus genomen als het gaat over hun toekomst.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.