Aanpak jeugdcriminaliteit uitgebreid

De preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit wordt uitgebreid van 15 naar 27 gemeenten. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

De aanpak moet voorkomen dat  kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen met criminaliteit of daarin doorgroeien. Bij de aanpak werken gemeenten samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, de Raad voor de Kinderbescherming, Halt en zorg- en veiligheidshuizen. Ook werken gemeenten samen met leraren, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Vorig jaar startten de eerste vijftien gemeenten met hun aanpak in de wijken waar de risico's op jeugdcriminaliteit het grootst zijn. De gemeenten worden geselecteerd op basis van criminaliteitscijfers en sociaaleconomische gegevens.

Dit jaar gaan ook de gemeenten Delft, Dordrecht, Roosendaal en Vlaardingen aan de slag met de preventieve aanpak. Ook mogen acht gemeenten voorstellen doen voor de aanpak: Almere, Enschede, Den Bosch, Nijmegen, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht. Zij kunnen naar verwachting begin 2024 starten met de uitvoering.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bericht ministerie van JenV

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.