Wat als je je zorgen maakt over het middelengebruik van je kind?
Nieuwe dingen uitproberen hoort bij de puberteit. Sommige jongeren experimenteren met roken, alcohol of drugs. Dat brengt altijd risico's met zich mee. Als ouder is het belangrijk om hierover te blijven praten met je kind, en je kind te ondersteunen. Op deze pagina lees je hoe je dat doet en waar je meer te weten kunt komen over middelengebruik en opvoeding.
Wat is middelenmisbruik?
Middelengebruik is niet direct middelenmisbruik. Er zijn verschillende fases van middelengebruik. Van experimenteergedrag tot afhankelijkheid en verslaving. Als jongeren eenmalig of maar af en toe middelen gebruiken, noem je dat experimenteergedrag. Er is pas sprake van middelenmisbruik als een jongere te veel alcohol, nicotine of drugs gebruikt.
Hoe praat ik met mijn kind over middelengebruik?
Jongeren onder de 18 jaar mogen geen nicotine, alcohol of drugs kopen en niemand mag het aan hen verkopen. Door niet te roken en te drinken onder de 18 jaar kunnen kinderen zich beter ontwikkelen. Maar ook vanaf 18 jaar wordt het vanwege de risico's nog steeds afgeraden om deze middelen te gebruiken.
Hoewel het soms kan voelen alsof je kind niets hoort van wat je zegt, ben je als ouder nog steeds belangrijk. Het is goed om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van middelen. In het onderstaande filmpje van het Trimbos-instituut zie je wat je als ouder kunt doen als jouw kind middelen gebruikt. Op de pagina Opvoedtips voor ouders van pubers staat meer informatie over de onderwerpen die in het filmpje voorkomen.

Video bekijken? Dan vragen we je eerst toestemming te geven voor het plaatsen van marketing cookies door derden. Of bekijk de video via https://vimeo.com/787612808?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=23569237
Videobeschrijving
In gesprek met je kind over alcohol, drugs en tabak.
Waar kan ik vragen over middelengebruik en opvoeding stellen?
Het kan moeilijk zijn om een gesprek te voeren als je je zorgen maakt over het middelengebruik van je kind. Misschien weet je niet goed waar of hoe je moet beginnen. Besef dan dat je er absoluut niet alleen voor staat. Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen aan andere ouders en aan professionals in jouw omgeving, zoals een hulpverlener van een wijkteam of een jongerenwerker. Zij kunnen soms helpen bij het gesprek, bijvoorbeeld door het gesprek samen met jou te voeren.
Daarnaast zijn er verschillende organisaties die zich specifiek met middelengebruik bezighouden en die jou kunnen helpen bij jouw zorgen. Zij kunnen bijvoorbeeld meedenken over de signalen die jij ziet, of over wat er nodig is om jouw kind te helpen.
Het Trimbos-instituut heeft verschillende websites waar ze veelgestelde vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de websites van de Alcoholinfolijn en Drugsinfolijn. Hiermee kun je als ouder anoniem bellen en chatten. En je kunt de pagina over verslaving bij kinderen en jongeren van Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie bekijken.
Daarnaast kun je zelf informatie opzoeken over middelen en hoe je hierover met je kind kunt praten. Bijvoorbeeld op websites als:
- Helderopvoeden.nl
- Alcoholinfo.nl
- Rokeninfo.nl
- Drugsinfo.nl
- Dealenmetdrugs.nl
- Jeugdverslavingszorg.nl
- Brainwiki.nl/verslaving
Kun je het antwoord op je vraag daar niet vinden? Op de genoemde websites staat onderaan een blokje 'Contact'. Daar kun je terecht met je vragen.
Richtlijn Middelengebruik
Jeugdprofessionals werken met een richtlijn Middelengebruik. Deze richtlijn helpt hen om te gaan met middelengebruik bij jongeren, misbruik te herkennen en geeft richtingen hoe ze het kunnen aanpakken. De bovenstaande informatie, adviezen en tips zijn op deze richtlijn gebaseerd. Het is fijn als je van deze informatie op de hoogte bent. Zo weet je wat je kunt verwachten als je contact zoekt met een hulpverlener. Ook kan deze informatie nuttig zijn als hulpmiddel bij het overleg met een hulpverlener.
Lees ook
-
Fasen van gebruik, van experimenteren tot verslaving
Fasen van gebruik, van experimenteren tot verslavingEen jongere die middelen gebruikt is niet altijd verslaafd. Er zijn verschillende fases van middelengebruik, van experimenteren tot verslaving.
-
Gevolgen van middelengebruik voor jongeren
Gevolgen van middelengebruik voor jongerenMiddelenmisbruik bij jongeren kan zorgen voor lichamelijke, psychische en sociaal-maatschappelijke problemen.
-
Opvoeding en middelenmisbruik
Opvoeding en middelenmisbruikVoor wieProfessionalsOuders moeten hun kinderen goed informeren over de effecten van roken, alcohol en drugs. Lees hier meer over opvoeding en middelengebruik.
-
Puber | Experimenteren: zelf de wereld ontdekken
Puber | Experimenteren: zelf de wereld ontdekkenVoor wieOudersIn de puberteit kan je kind ineens snel veranderen en is de drang om te experimenteren groot. Hoe ga je daar als ouder mee om?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.