Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?
Veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering. De gevoelens die jongeren het meest ervaren, zijn angst en somberheid. De vraag is hoeveel invloed het op het jouw leven heeft. Maak jij je ook zorgen? Hier vind je tips om met jouw zorgen om te gaan.
Praat erover
Dan hoor je ook hoe een ander erover denkt. Vaak ben jij niet de enige die zich zorgen maakt. Met elkaar kun je ideeën uitwisselen over hoe je met je zorgen kunt omgaan. Het kan ook gebeuren dat je het niet met elkaar eens bent. Bijvoorbeeld wanneer je ouders anders over klimaatverandering denken dan jij. Op de pagina Mijn ouders en ik verschillen van mening vind je hier meer over.
Kijk wat je zelf kunt bijdragen
De politiek, het bedrijfsleven en volwassenen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om jullie een goede toekomst te geven. En het helpt als jij zelf ook iets doet.
Minder lang douchen, het licht uitdoen als je de kamer verlaat, minder spullen kopen, geen verre vliegreizen maken: alle beetjes helpen. Het geeft je het goede gevoel dat je bijdraagt aan een betere wereld. Wetenschappelijk onderzoek laat dat ook zien: dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar mensen gaan zich er ook prettiger door voelen.
Andere tips die je helpen om iets te doen zijn:
- Word lid van bijvoorbeeld Jongeren Milieu Actief voor natuuronderhoud.
- Volg initiatieven op sociale media die je inspireren.
- Kijk wat je kunt doen op jouw school of werk.
Doe ook dingen die je leuk vindt
Het is niet erg om je zorgen te maken, maar het is voor niemand fijn om dat dag in, dag uit te doen. Probeer ook om plezier te hebben, lekker te chillen en een tijdje niet met problemen in de wereld bezig te zijn. Kijk bijvoorbeeld een tijdje geen nieuws als je daar somber van wordt.
Aandacht voor hoopvolle ontwikkelingen
Veel landen, bedrijven, scholen en burgers zijn bezig om te zorgen voor een duurzamere toekomst. Onderzoek laat zien dat die ontwikkeling steeds sneller gaat. Dat geeft hoop. En die hoop is goed voor je stemming en je toekomstbeeld. Daarom is het goed om aandacht te hebben voor goede dingen die gebeuren. Ga ernaar op zoek, praat er met elkaar over of maak er een werkstuk over. En blijf ook zelf je best doen om deel uit te maken van de hoopvolle ontwikkelingen.
Lees ook
-
Mijn ouders en ik verschillen van mening. Wat nu?
Mijn ouders en ik verschillen van mening. Wat nu?Voor wieJongerenHet kan zomaar gebeuren dat jij duurzamer wil leven, maar dat jouw ouders daar nog niet zo mee bezig zijn. Wat doe je dan?
-
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?Voor wieJongerenVolgens wetenschappers heeft klimaatverandering grote gevolgen. Jongeren leven in een tijd waarin er veel gaat veranderen.
-
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaat
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaatVoor wieJongerenWord je onrustig van alle berichten over het klimaat? Dat is normaal. Soms zie je nepnieuws. Hoe ga je hiermee om?
-
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?Voor wieJongerenGelukkig is er voor jongeren steeds meer mogelijk om mee te denken en beslissen over klimaatverandering. Wat is er mogelijk?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.