Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaat
Word je onrustig van al die berichten over het klimaat? Dat is heel normaal. Het nieuws gaat de hele dag door. Soms zit er nepnieuws bij. Hoe ga je hiermee om?
Algemene tips om met het nieuws om te gaan
Tip 1. Probeer minder vaak het nieuws te lezen
Als je veel nieuws leest, kun je je extra zorgen gaan maken. Spreek met jezelf af dat je maar op een of twee momenten per dag het nieuws volgt. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend na het opstaan online het nieuws checken en 's avonds het journaal kijken.
Tip 2. Leid jezelf af met leuke dingen
Speel een game of bordspelletje, kijk naar een film of bel even met vrienden. Heb het ook over andere dingen dan het klimaat. Dat helpt.
Tip 3. Vertel je ouders of vrienden hoe je je voelt
Wie weet kunnen zij je helpen om minder vaak het nieuws te checken.
Hoe herken ik nepnieuws?
Rond het onderwerp van klimaatverandering is veel nepnieuws te vinden. Zowel over de oorzaken als over de gevolgen. Er zijn een aantal tips om nepnieuws te herkennen:
- Probeer erachter te komen met welk doel het nieuwsbericht geschreven is. Nepnieuws is vaak bedoeld om emoties los te maken, zoals angst of woede. Daardoor kun je vergeten er logisch over na te denken.
- Staan er trucjes in het bericht waardoor je het sneller gaat geloven? Nepnieuws probeert je vaak te verwarren door bijzondere foto's of filmpjes toe te voegen, denk aan bekende mensen die door middel van deepfake dingen lijken te zeggen die ze helemaal niet gezegd hebben. Of door namen van zogenaamde experts of persoonlijke ervaringen van mensen te noemen. Dat zijn trucjes waardoor mensen makkelijker gaan denken dat nepnieuws wel waar zal zijn.
Controleer of het nieuwsbericht op websites van betrouwbare bronnen staat. Dit kun je doen door een paar zinnen uit het bericht in Google te typen, of rechtstreeks bij betrouwbare bronnen te zoeken. Betrouwbare bronnen zijn bijvoorbeeld NOS, RTL Nieuws en NU.nl. Bij de NOS vind je goede informatie over het klimaat voor kinderen en voor jongeren.
Bij betrouwbare nieuwsbronnen werken ervaren journalisten die goed nadenken over welk nieuws ze brengen. En hoe ze het jou vertellen. Wil je beter leren hoe je nepnieuws herkent? Kijk dan op de website Isdatechtzo.
Wat moet ik doen als ik nepnieuws heb ontvangen?
- Vraag aan de persoon die het naar jou doorstuurt of die weet of het bericht echt is.
- Stuur nepnieuws ook nooit zomaar door aan anderen. Hoe vaker mensen een bericht horen of lezen, hoe makkelijker ze het gaan geloven.
Wil je meer weten over het herkennen van nepnieuws? Kijk dan eens op de pagina Nepnieuws en complottheorieën.
Lees ook
-
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?Voor wieJongerenVolgens wetenschappers heeft klimaatverandering grote gevolgen. Jongeren leven in een tijd waarin er veel gaat veranderen.
-
Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?
Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?Voor wieJongerenVeel jongeren maken zich grote zorgen over klimaatverandering. Op deze pagina vind je tips om met jouw zorgen om te gaan.
-
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?Voor wieJongerenGelukkig is er voor jongeren steeds meer mogelijk om mee te denken en beslissen over klimaatverandering. Wat is er mogelijk?
-
'Ook de industrie is aan zet'
'Ook de industrie is aan zet'In studies zeggen jongeren dat zij van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven actie verwachten tegen klimaatverandering.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.