Het kan zomaar gebeuren dat jij duurzamer wil leven, maar dat jouw ouders er nog niet zo mee bezig zijn en er weinig over weten. Of dat je heel verschillend denkt over onderwerpen die met het klimaat te maken hebben. Wat dan?
Het begint met iets dat voor iedereen logisch zal klinken: praat er met elkaar over. Dan komen je ouders meer over het onderwerp te weten en horen ze hoe jij erover denkt. Onderzoek laat zien dat veel ouders na zulke gesprekken hun manier van leven aanpassen. Maar het kan ook gebeuren dat je er verschillend over blijft denken. En dat mag ook. Het is belangrijk om wel respect te blijven hebben voor elkaars mening. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe ga je daar mee om? Probeer een paar afspraken te maken om dichter bij elkaar te komen, bijvoorbeeld:
- Kijk of je met elkaar drie dingen kunt afspreken om duurzamer te leven die makkelijk haalbaar en ook betaalbaar zijn.
- Kijk of je het met elkaar eens kunt worden over het ene jaar een vakantie in eigen land, en het andere jaar een verdere bestemming.
- Maak met elkaar een weekmenu dat voor iedereen werkt, bak vlees- én vegaburgers, of maak op sommige dagen je eigen eten.
Maar wat doe je als dit soort afspraken niet te maken zijn? Dan kan het zo zijn dat de meerderheid in het gezin beslist, of dat wie betaalt, bepaalt. Zo gaat het in de samenleving en het bedrijfsleven vaak ook. Iemand moet de knoop doorhakken. Het enige wat je daarna kunt doen, is hopen dat de tijd helpt om dichter bij elkaar te komen. En als je dat wilt, kun je intussen zelf al wel veel dingen doen die bij jou passen.
Hoe ga je om met ruzie?
In sommige situaties kan er ruzie ontstaan. Dat komt in Nederland niet zo vaak voor, omdat ouders en jongeren in ons land gewend zijn om dingen met elkaar af te spreken. Maar als het wel gebeurt, hoe ga je daar dan mee om? Een paar tips:
- Accepteer dat ruziemaken vaak hoort bij dit soort onderwerpen die mensen flink raken en waar ze verschillend over denken. Een harde discussie kan heel nuttig zijn, het maakt duidelijk wat je ergens van vindt.
- Maar het is vooral nuttig als je ook hard naar elkaar luistert en hard met elkaar op zoek gaat naar een oplossing. Lukt dat niet, dan kan het verstandig zijn om anderen erbij te betrekken die kunnen helpen. Of als een discussie te heftig wordt, stel dan een time-out voor. Soms is het goed het gesprekonderwerp een tijdje uit de weg te gaan. Hopelijk komt er dan langzaam wat meer begrip voor elkaar.
- Schelden, bedreigen of pesten gaat te ver, dat is een vorm van geweld. Heb je dat wel gedaan, zeg dan sorry. Overkomt het jou, zeg dat je dat niet goed vindt en neem bijvoorbeeld een time-out.
- Humor helpt. Grappen over elkaar maken is een goede manier om elkaar te blijven waarderen. 'Zullen we een vegaburger en een gewone burger in één pan bakken? Dat knettert ook lekker.' Vooral zelfspot – een grap die over jezelf gaat – doet het goed. 'Ik reis héél klimaatbewust. Ik heb namelijk precies berekend hoeveel CO2-uitstoot mijn vliegreisje naar Barcelona heeft opgeleverd. Goed hè!'
Lees ook
-
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaat
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaatVoor wieJongerenWord je onrustig van alle berichten over het klimaat? Dat is normaal. Soms zie je nepnieuws. Hoe ga je hiermee om?
-
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?Voor wieJongerenVolgens wetenschappers heeft klimaatverandering grote gevolgen. Jongeren leven in een tijd waarin er veel gaat veranderen.
-
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?Voor wieJongerenGelukkig is er voor jongeren steeds meer mogelijk om mee te denken en beslissen over klimaatverandering. Wat is er mogelijk?
-
Wat als ik dat klimaatgedoe maar niks vind?
Wat als ik dat klimaatgedoe maar niks vind?Voor wieJongerenSommige jongeren vinden alle zorgen over het klimaat overdreven. Respect voor elkaars opvatting is dan belangrijk.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.