Samenwerkingspartners van het kinderwerk

Kinderwerk is een belangrijke basisvoorziening binnen de pedagogische basis voor kinderen tot 12 jaar. Kinderwerkers dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen en vervullen een spilfunctie binnen de wijk. Ze werken dan ook samen met veel verschillende voorzieningen en instanties.

Kinderwerk en ouders

Kinderwerkers hebben regelmatig contact met ouders. Bijvoorbeeld rond de activiteiten die ze organiseren. Ook zijn kinderwerkers voor ouders vaak een laagdrempelig aanspreekpunt voor hun vragen of zorgen, vergeleken met bijvoorbeeld een hulpverleningsinstantie. Kinderwerkers zijn vaak in de wijk aanwezig, waardoor ouders makkelijk met ze in contact kunnen komen. Ook is er voor contact met het kinderwerk geen doorverwijzing nodig.  

Veel kinderwerkers ondersteunen regelmatig ouders met opvoedvragen of andere uitdagingen. Kinderwerkers zien dit vaak ook als een belangrijke doelstelling van hun werk. Dankzij hun brede netwerk in de wijk kunnen ze ouders vaak ook in contact brengen met de juiste instantie of hulpverlener als ze zelf niet de kennis of expertise hebben bij een vraag of zorg.

Meer lezen over de samenwerking tussen kinderwerkers en ouders? Zie ook de pagina's Hoe bouw ik als kinderwerker een band op met ouders? en Wat kan een kinderwerker betekenen voor mij en mijn kind? 

Kinderwerk en jongerenwerk

In gemeenten waar zowel kinderwerkers als jongerenwerkers actief zijn, wordt er regelmatig samengewerkt tussen deze voorzieningen. Kinderwerk richt zich vaak op kinderen tot ongeveer 12 jaar, voor jongerenwerk is dit vaak de leeftijd waarop kinderen instromen. Voor jongerenwerkers is deze samenwerking dan ook waardevol, omdat de kinderwerkers al bekend zijn met de kinderen die instromen. Zij zijn al op de hoogte van de interesses, talenten of eventuele zorgen. Daarnaast delen kinderwerkers en jongerenwerkers vaak locaties en kunnen ze van elkaars expertise gebruikmaken.

Voor kinderen is een goede samenwerking tussen kinderwerk en jongerenwerk ook waardevol. Bij een goede samenwerking kunnen kinderen die te oud worden voor de kinderwerkactiviteiten langzaam worden geïntroduceerd bij de activiteiten van het jongerenwerk. Deze overgang gebeurt in een leeftijdsfase waarbij voor het kind veel verandert. Zoals de overgang van basisschool naar middelbare school. Bij een goede samenwerking tussen het kinderwerk en jongerenwerk kunnen zij de kinderen hier gezamenlijk in ondersteunen en voorkomen dat het kind tussen wal en schip belandt.

Kinderwerk en onderwijs

Voor veel kinderwerkers is het onderwijs een belangrijke samenwerkingspartner, op verschillende manieren. Zoals activiteiten die door kinderwerkers in of rondom de school worden georganiseerd. Ook kunnen kinderwerkers helpen bij specifieke pedagogische vraagstukken en maken ze in sommige situaties onderdeel uit van lokale overlegstructuren.

Ook als er zorgen zijn om een kind is deze samenwerking van groot belang. Zo zijn kinderwerkers vaak goed op de hoogte van de dingen die zich buiten de schoolmuren in het leven van een kind afspelen, terwijl dit voor de leraar juist geldt voor de tijd dat het kind op school is. 

Kinderwerk en de gemeente

Kinderwerkers en de gemeente werken op meerdere manieren samen. Allereerst is de gemeente in de meeste gevallen de opdrachtgever en financier van het kinderwerk. De gemeente heeft daarmee veel invloed op de capaciteit, omvang en opdracht van het kinderwerk. Daarnaast werken de wijkteams van de gemeente en het kinderwerk in diverse gemeenten samen.

De spilfunctie en het laagdrempelige karakter van het kinderwerk is vaak van grote waarde voor het wijkteam. Kinderwerkers zijn vaak goed op de hoogte van de vragen en zorgen van kinderen of ouders. Zij kunnen waar nodig kinderen in contact brengen met het wijkteam. Tegelijkertijd kunnen wijkteams kinderen en gezinnen ook wijzen op het lokale kinderwerk. Een voorbeeld hiervan is te vinden in het onderzoek Kinderwerk anno 2021.

De locaties vormen door het laagdrempelige karakter een toegankelijke voorziening in de wijk, die ook door andere professionals gezien wordt. De opvoedadviseur zit normaal gesproken in het gezondheidscentrum, maar houdt vanwege de laagdrempeligheid ook een spreekuur op een van onze locaties.

Kinderwerk, vrijetijdsorganisaties en bewonersinitiatieven

Kinderwerkers werken ook veel samen met vrijetijdsorganisaties, zoals speeltuinen, kinderboerderijen, scouting, sportverenigingen, buurtsportcoaches en bibliotheken. Door bijvoorbeeld samen activiteiten aan te bieden, kun je kinderen laten kennismaken met diverse disciplines. Zo leren ze nieuwe dingen over zichzelf en leren ze andere kinderen kennen.

Bewonersinitiatieven en initiatieven die geleid worden door vrijwilligers zijn ook belangrijke partners. Zij hebben vaak een wijkgerichte functie en zien de kinderen in hun dagelijks leven.

Kinderwerk en hulpverlening

Jeugdzorg, GGD, JGZ, huisartsen en politie vormen partners als het gaat om preventie of het aanpakken van problemen in de leefomgeving van het kind. Door een goede samenwerking kan er snel worden ingespeeld op kleine zorgvragen of signalen. Ook kunnen kinderen die na een hulpvraag uit de jeugdhulpverlening stromen door het kinderwerk worden ondersteund.

Rapport: Kinderwerk anno 2021Factsheet: Kinderwerk in beeld

Foto Petra van Es

Petra van Es

medewerker inhoud