Kinderwerkers zijn professionals die kinderen van 4 tot 12 jaar ondersteunen bij het opgroeien. Ze helpen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van talenten. Of bij gezonder leven. Vaak doen ze dat met spelletjes en activiteiten. Op deze pagina lees je wat kinderwerkers kunnen betekenen voor jouw kind en voor jou als ouder.
Wat doen kinderwerkers?
Kinderwerkers ondersteunen kinderen in het opgroeien. Dit doen ze met kinderactiviteiten, zoals koken, sport- en spelmiddagen in de vakantie, een kampvuur bij een natuurorganisatie of spelletjes op speelpleintjes in de wijk.
Deze activiteiten hebben verschillende doelen. Zoals het ontwikkelen van talenten, andere kinderen ontmoeten, samen leren spelen of een gezonde leefstijl ontwikkelen. Kinderwerkers werken vaak met een groep kinderen. Soms worden kinderen een-op-een begeleid.
Andere organisaties in de wijk zijn belangrijke samenwerkingspartners voor het kinderwerk. Zoals basisscholen, vrijetijdsorganisaties, de gemeente, de politie en de kinderopvang.
Waarvoor kan mijn kind terecht bij een kinderwerker?
Kinderwerkers zijn er voor elk kind. Het is dus niet nodig om een speciale vraag of behoefte te hebben. Kinderen mogen altijd meedoen aan de activiteiten die kinderwerkers organiseren. De activiteiten zijn bijna altijd gratis. Soms betaal je een klein bedrag. De locatie van de activiteiten verschilt per gemeente. Het is altijd in de wijk. Bijvoorbeeld in een buurthuis, een schoollokaal, een speeltuin of buiten op straat.
Kinderen komen bij het kinderwerk om:
- andere kinderen te ontmoeten en samen te spelen
- nieuwe ervaringen op te doen en bijvoorbeeld nieuwe talenten te ontdekken
- even uit huis te zijn. Het kan fijn zijn om een plekje te hebben om lekker vrij te spelen
- iets te doen voor de wijk, zoals samen afval opruimen of een middag spelletjes spelen met ouderen
Kinderwerkers kunnen ook op andere manieren iets betekenen voor jouw kind. Als jij en je kind een specifieke vraag hebben, kun je altijd langsgaan of contact opnemen om erover te praten met een kinderwerker.
Waarvoor kan ik als ouder terecht bij het kinderwerk?
Kinderwerkers zijn er niet alleen voor kinderen. Ook als ouder kun je bij hen terecht. Bijvoorbeeld voor:
- opvoedvragen
- informatie als je kind op een club wil
- hulp bij het aanvragen van een kortingspas
- in contact komen met andere ouders
De kinderwerker kan je hierbij helpen of je in contact brengen met de juiste persoon. Misschien wil je een buurtfeest organiseren of heb je andere ideeën voor kinderactiviteiten. Ook dan kun je bij een kinderwerker terecht.
Hoe kom ik in contact met het kinderwerk in mijn gemeente?
Gemeentes zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van kinderwerk. Niet elke gemeente heeft een kinderwerkorganisatie.
Ben je benieuwd of er kinderwerk is in jouw gemeente? Zoek online naar 'kinderwerk' en de naam van jouw gemeente. Veel kinderwerkorganisaties hebben een eigen website met hun activiteiten en contactgegevens. Ook via sociale media kun je zoeken naar een kinderwerkorganisatie in de buurt.
Je kunt ook bij de gemeente vragen of er kinderwerkers in jullie gemeente werken. Ook andere organisaties kunnen je misschien in contact brengen met een kinderwerker, zoals basisscholen, de kinderopvang of lokale verenigingen.
Meer informatie
Meer weten over kinderwerk? Bekijk dan het overzicht Kinderwerk in beeld.
Lees ook
-
Wat kunnen jongerenwerkers betekenen voor mijn kind?
Wat kunnen jongerenwerkers betekenen voor mijn kind?Voor wieOudersJongerenwerkers kunnen kinderen extra steun of begeleiding bieden in hun ontwikkeling. Maar wat doet een jongerenwerker precies?
-
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?Voor wieOudersAls ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
-
Wat is kinderwerk?
Wat is kinderwerk?Onder kinderwerk verstaan we sociaal werk met kinderen tot 12 jaar, met extra aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.