Maak je je zorgen om een van je vrienden? Bijvoorbeeld omdat je denkt dat die criminele dingen doet, of daarover nadenkt? Of heb je het idee dat je vriend met verkeerde mensen omgaat? Op deze pagina lees je tips over wat je dan kunt doen.
Zorgen bespreken met jouw vriend
Als je je zorgen maakt, is het goed om dat met je vriend of vriendin te bespreken. Of misschien komt die al zelf naar jou toe voor hulp. Zo'n gesprek kan lastig zijn. Deze tips helpen je daarbij:
- Benoem dat je je zorgen maakt en vertel waarom. Soms helpt het om dit te doen als jullie samen iets aan het doen zijn. Bijvoorbeeld als je samen naar school fietst of buiten bent.
- Bespreek welke hulp er mogelijk is als je vriend of vriendin bijvoorbeeld bedreigd wordt, of gedwongen wordt om criminele dingen te doen. Misschien vindt je vriend of vriendin het fijn als jullie het samen vertellen aan een ouder. Of een andere volwassene die je vertrouwt, zoals een mentor of jongerenwerker. Op de pagina Waar kan ik als jongere terecht voor hulp? lees je meer informatie.
- Soms helpt het al als je er voor je vriend of vriendin bent en even luistert. Je kunt dus laten weten dat je vriend of vriendin altijd bij jou terecht kan als die iemand nodig heeft om mee te praten of voor hulp.
- Let ook goed op jezelf en geef je eigen grenzen aan. Daarmee bedoelen we dat het soms best zwaar kan zijn om iemand in zo'n situatie te helpen. Misschien voel je je na zo'n gesprek rot, verdrietig of gespannen. Merk je dat dit zo is? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar bespreek het met je ouders of iemand in je omgeving die je vertrouwt.
Als een gesprek niet lukt
Heb je het gevoel dat je jouw zorgen niet zelf met je vriend of vriendin kunt bespreken? Of weet je niet goed hoe je dat moet doen? Dat is helemaal niet gek, want zo'n gesprek kan lastig zijn. Toch is het belangrijk dat je hier niet in je eentje mee blijft rondlopen. Je kunt dan het volgende doen:
- Deel je zorgen met een volwassene uit je omgeving die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een mentor of een jongerenwerker. Misschien voelt dit voor jou alsof je roddelt. Maar als je zorgen kloppen, is het belangrijk dat je vriend of vriendin geholpen wordt.
- Zitten jullie in dezelfde vriendengroep? Misschien kun je je zorgen delen met een andere vriend of vriendin. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen of die jouw zorgen herkent, en of hem dezelfde dingen opvallen. Misschien kunnen jullie daarna samen jullie zorgen bespreken met je vriend of vriendin.
Lees ook
-
Waar kan ik als jongere terecht voor hulp?
Waar kan ik als jongere terecht voor hulp?Voor wieJongerenIs jou iets vervelends overkomen of zit je in een lastige situatie? Op deze pagina geven we tips bij wie je terecht kunt.
-
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?Voor wieOudersWaar kun je terecht als je bang bent dat je kind in de criminaliteit belandt? Op deze pagina vind je tips en organisaties voor advies.
-
Wat is jeugdcriminaliteit?
Wat is jeugdcriminaliteit?Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende vormen van jeugdcriminaliteit, en over trends en ontwikkelingen.
-
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?Voor wieOudersWat doe je als je bang bent dat je kind betrokken is bij criminaliteit of als je dat wilt voorkomen? Op deze pagina geven we tips voor ouders.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.