Beschermende factoren en risicofactoren bij jeugdcriminaliteit
Beschermende factoren verkleinen de kans op jeugdcriminaliteit, risicofactoren vergroten die kans. Beschermende factoren zijn bijvoorbeeld het hebben van een baan of steun van ouders. Bij risicofactoren kun je denken aan het hebben van criminele vrienden of negatieve levensgebeurtenissen. Kennis over deze factoren helpt jou als beleidsmaker of professional bij het maken van beleid of de ondersteuning aan jongeren.
Beschermende factoren
Beschermende factoren verkleinen de kans op jeugdcriminaliteit doordat ze een jongere beschermen tegen eventuele risicofactoren. Een aantal bekende beschermende factoren zijn:
- persoonlijke kenmerken, zoals goed kunnen reflecteren en impulscontrole
- steun van ouders in het dagelijks leven van de jongere
- motivatie om naar school te gaan en bepaalde doelen te behalen
- het hebben van een baan
- erkenning van talenten en succeservaringen
Risicofactoren
De factoren die het risico op jeugdcriminaliteit vergroten, worden vaak criminogene factoren genoemd. Bekende risicofactoren zijn:
- antisociale persoonlijkheidskenmerken
- negatieve levensgebeurtenissen
- het hebben van criminele vrienden
- familieleden die betrokken zijn bij criminaliteit
- hoge mate van schoolverzuim
- wonen in een omgeving met verhoogde aanwezigheid van criminaliteit
Waarom is kennis hierover belangrijk?
Kennis over deze factoren helpen jou in het maken van beleid of bij de ondersteuning aan jongeren. Je verkleint de kans op jeugdcriminaliteit door in te zetten op het versterken van beschermende factoren en het tijdig signaleren en verminderen van risicofactoren.
Onthoud dat de aanwezigheid van een of meerdere risicofactoren niet direct betekent dat jongeren ook daadwerkelijk in de criminaliteit belanden. Andersom geldt dit ook voor beschermende factoren: de aanwezigheid van een of meerdere beschermende factoren betekent niet altijd dat een jongere niet in de criminaliteit terechtkomt. De factoren hebben vaak onderling ook invloed op elkaar.
Meer informatie
Voor informatie over deze en andere factoren:
- In 2023 voerde het onderzoeksconsortium EPIC een grote wetenschappelijke literatuurstudie uit. Daarin is kennis over beschermende factoren en risicofactoren voor jeugdcriminaliteit gebundeld.
- In 2022 deed Bureau Beke onderzoek naar de beweegredenen van jongeren om betrokken te raken bij georganiseerde criminaliteit. In het onderzoeksrapport vind je naast praktische handvatten ook een uitgebreid overzicht van beschermende factoren en risicofactoren.
Bronnen
Adamse, I., Nguyen, Q., Boertien, E., Van Deuren, S., Eichelsheim, V., en Blokland, A. (2023). Resultaten systematische literatuurreviews. NSCR, EPIC.
Assink, M., Van Der Put, C. E., Hoeve, M., De Vries, S. L. A., Stams, G. J., en Oort, F. J. (2015). Risk factors for persistent delinquent behaviour among juveniles: a meta-analytic review. Clinical Psychology Review, jaargang 42, pagina 47-61.
De Boer, H., Ferwerda, H., en Kuppens, J. (2022). Do or don't - Kennissynthese ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit. Bureau Beke.
Smit, E. P., Faulk, M., en Sizer, M. A. (2013). Exploring the Meso-System: The roles of Community, Family and Peers in Adolescent Delinquency and Positive Youth Development. Youth & Society, jaargang 48, nummer 3, pagina 318-343.
Van der Laan, A., Beerthuizen, M., en Boot, N. (2021). Monitor Jeugdcriminaliteit 2020. Den Haag.
Lees ook
-
De Jeugdkantine | 8. Jeugdcriminaliteit
8. JeugdcriminaliteitDeze aflevering van De Jeugdkantine gaat over jeugdcriminaliteit, met als stelling: In de criminaliteit belanden gebeurt sneller dan je denkt.
-
Wat moet ik doen als ik me zorgen maak over een vriend?
Wat moet ik doen als ik me zorgen maak over een vriend?Voor wieJongerenOp deze pagina lees je tips over wat je kunt doen als een vriend criminele dingen doet of met de verkeerde mensen omgaat.
-
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?Voor wieOudersHet is goed om als ouder met je kind te praten over criminele activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn. Op deze pagina geven we je advies.
-
Werken aan herstel en perspectief bij jeugdcriminaliteit
Werken aan herstel en perspectief bij jeugdcriminaliteitVoor wieProfessionalsNa een incident of straf is het belangrijk om samen met de jongere te werken aan herstel. Hoe werk je met jongeren aan herstel?