Verschillende vormen van gezinshuizen
Gezinshuizen kennen verschillende organisatievormen. Het hoofdonderscheid is of een gezinshuisouder in loondienst of als zelfstandige werkt. Zelfstandige gezinshuizen kunnen op hun beurt weer verdeeld worden in verschillende organisatievormen.
Gezinshuis in loondienst
De gezinshuisouders zijn in dienst bij een zorgaanbieder. De zorg en het verblijf zijn de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder.
Zelfstandig gezinshuis
De gezinshuisouders zijn zelfstandig ondernemer. Dat kan als franchisenemer, als onderaannemer of als vrijgevestigd gezinshuis. In de praktijk zijn er overigens ook combinaties, bijvoorbeeld een onderaannemer die ook via een franchiseorganisatie werkt of is aangesloten bij een samenwerkingsverband.
Franchisenemer via een franchiseorganisatie
Het gezinshuis is aangesloten bij een franchiseorganisatie. De franchiseorganisatie ondersteunt het gezinshuis in het ondernemerschap en houdt toezicht op de kwaliteit.
Onderaannemer bij zorgaanbieder
Het gezinshuis is onderaannemer bij een of meerdere zorgaanbieders. De zorgaanbieder koopt plaatsen in bij het zelfstandige gezinshuis. De zorgaanbieder is hoofdverantwoordelijk voor de zorg. Het gezinshuis voert de zorg uit en is verantwoordelijk voor het verblijf.
Vrijgevestigd
Bij vrijgevestigde gezinshuizen worden plekken rechtstreeks ingekocht door gemeenten. Anders dan bij onderaannemers draagt een vrijgevestigd gezinshuis de hoofdverantwoordelijkheid voor de zorg en het verblijf. Het gezinshuis is niet aangesloten bij een franchiseorganisatie.
Lees ook
-
Wat is een gezinshuis?
Wat is een gezinshuis?Voor wieJongerenEen gezinshuis is er voor kinderen, jongeren of jongvolwassenen die niet meer thuis kunnen wonen.
-
Hoe word ik een gezinshuisouder?
Hoe word ik een gezinshuisouder?Voor wieProfessionalsSteeds meer mensen willen als gezinshuisouder dagelijks zorg bieden aan kinderen met complexe zorgvragen. Wat is daarvoor nodig?
-
Tips voor goed samenwerken met gezinshuisouders
Tips voor goed samenwerken met gezinshuisoudersVoor wieOudersHet helpt je kind als je goed kunt samenwerken met de gezinshuisouders. Hoe doe je dat en wat is daarbij belangrijk?
-
Hoe krijg je als gemeente zicht op de kwaliteit van gezinshuizen?
Hoe krijg je als gemeente zicht op de kwaliteit van gezinshuizen?Voor wieBeleidsmakersDe gemeente is verantwoordelijk voor de inkoop van goede gezinshuiszorg. De Kwaliteitscriteria Gezinshuizen helpen daarbij.