Hoe word ik een gezinshuisouder?
Er zijn steeds meer mensen die gezinshuisouder willen worden. Ze zijn bereid dagelijks zorg en ondersteuning te bieden aan kinderen met meerdere of complexe zorgvragen. Het is een intense manier van leven, waarbij werk en privé door elkaar lopen. Een roeping, wordt ook wel gezegd. Wat moet je kunnen en weten om als gezinshuisouder aan de slag te gaan?
Welke persoonlijke kwaliteiten zijn belangrijk?
Als gezinshuisouder werk je vanuit een professionele houding en bied je het gezinshuiskind aandacht, liefde en nabijheid. Deze persoonlijke kenmerken zijn belangrijk in jouw rol als gezinshuisouder. Jij...
- straalt rust en stabiliteit uit
- bent sensitief en daadkrachtig, en reflecteert makkelijk op jezelf
- staat positief in het leven en denkt in mogelijkheden en oplossingen
- staat open voor contacten met allerlei betrokkenen, zoals biologische ouders en professionals
- hebt realistische verwachtingen over de ontwikkeling van de geplaatste kinderen
- bent een doorzetter en hebt een goed acceptatievermogen
- beschikt over een gezonde dosis humor.
Welke opleiding heb je nodig?
Een hbo-werk- en -denkniveau is een vereiste. Een hbo-opleiding die aansluit op het werkveld heeft bovendien veel meerwaarde. Daarmee beschik je over passende vaardigheden en heb je kennis van opvoedingsmethoden.
Een specifieke opleiding tot gezinshuisouder is er niet. Voorbeelden van opleidingen die gezinshuisouders hebben gevolgd, zijn Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Social Work − profiel Jeugd.
Hoe bereid je je voor op je taak?
Als eerste is het belangrijk om je te oriënteren op een vorm van gezinshuisouderschap. Sommige gezinshuisouders werken in loondienst bij een jeugdhulpaanbieder, anderen starten een gezinshuis vanuit een franchiseconstructie of als zelfstandige. Bij loondienst of een franchiseconstructie ga je een sollicitatieprocedure in of moet je een assessment doen.
Als je ervoor kiest om via een organisatie als gezinshuisouder aan de slag te gaan, dan zal die je ondersteunen op het gebied van zorg, behandeling, financiën en kwaliteit. Vaak bieden organisaties zelfs een huis aan om in te wonen.
Kies je ervoor zelfstandig ondernemer te worden, dan onderzoek en regel je de praktische zaken zelf. Denk aan geschikte woonruimte, de financiering van de jeugdhulp en de samenwerking met de gemeente. Het is verder belangrijk om te weten hoe de jeugdhulp in jouw gemeente is ingericht, dus met wie je gaat samenwerken binnen het hulpverleningsproces van een kind.
Lees ook
-
Hoe werk ik goed samen met ouders?
Hoe werk ik goed samen met ouders?Voor wieProfessionalsAls gezinshuisouder zorg je voor het kind van iemand anders. Hoe zorg je voor gedeeld opvoederschap en goede samenwerking?
-
Samenwerken met andere professionals
Samenwerken met andere professionalsVoor wieProfessionalsHoe meer kinderen wonen in jouw gezinshuis, hoe meer samenwerkingspartners je hebt. Hoe versterk je die samenwerking?
-
Een goede match maken tussen gezinshuis, kind en ouders
Een goede match maken tussen gezinshuis, kind en oudersVoor wieProfessionalsEen goede match is belangrijk voor het slagen van een plaatsing in een gezinshuis. Een match maken is altijd maatwerk.