Informatiepagina producten Gezinshuizen

Om eenduidige kwaliteit te realiseren en te behouden en gezinshuisouders te ondersteunen in hun vakmanschap, zijn er een aantal tools en kennisproducten ontwikkeld. Op deze pagina vind je een overzicht hiervan.

Brochure Gezinshuizen

Het aantal gezinshuizen in Nederland groeit. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, kunnen op deze manier in een zo thuis mogelijke setting opgroeien en geholpen worden door gezinshuisouders. Maar wat zijn gezinshuizen precies? Wat zijn de positieve aspecten en welke dilemma's komt men tegen in de praktijk? En hoe ervaren kinderen, ouders en gezinshuisouders een gezinshuis? Antwoorden op deze vragen vind je in de brochure Gezinshuizen

Kwaliteitscriteria Gezinshuizen

In mei 2019 zijn de landelijke Kwaliteitscriteria Gezinshuizen opgesteld door een kernteam van experts en met input van gezinshuisouders en andere professionele partijen. De Kwaliteitscriteria Gezinshuizen beschrijven de kenmerken van een goed gezinshuis. Ze zijn gebaseerd op de volgende bouwstenen:

  • Een bekwame gezinshuisouder
  • Leefklimaat in gezinshuizen
  • Positie van het kind en de ouders
  • Transparante, navolgbare en goede zorg

Hierbij is het uitgangspunt 'pas toe, of leg uit'. Dit betekent dat gezinshuisouders aan de ene kant de professionele verantwoordelijkheid hebben om kwaliteit te bieden volgens de criteria. Aan de andere kant beschikken ze over professionele autonomie om in een individuele situatie hiervan af te wijken, als dit goed onderbouwd is.  

Lees de volledige publicatie over de Landelijke Kwaliteitscriteria Gezinshuizen of de samenvatting.

Evaluatieonderzoek Kwaliteitscriteria Gezinshuizen

Na twee jaar zijn in december 2021 de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen door middel van een onderzoek geëvalueerd. De belangrijkste conclusies zijn dat gezinshuisouders en andere betrokken professionals enthousiast zijn over de Kwaliteitscriteria. Wel is de bekendheid van de Kwaliteitscriteria onder gezinshuisouders en betrokken professionals wisselend en soms impliciet. Lees de uitkomsten van de Evaluatie Kwaliteitscriteria Gezinshuizen.  

Podcasts

Wil je een inkijk krijgen in hoe het in een gezinshuis eraan toe gaat en wie er allemaal bij betrokken zijn? Luister dan naar de zesdelige podcastserie van Meneer Steenis en de gezinshuizen. Verschillende betrokkenen vertellen over hun ervaringen met een gezinshuis.  

Plan je pad

Hoe blijf je jezelf als gezinshuisouder ontwikkelen? In het e-zine Plan je pad vertellen verschillende gezinshuisouders hoe zij hun pad planden en zich verder professionaliseerden. Het e-zine geeft gezinshuisouders inzichten in opleidingsmogelijkheden en de inspiratie om te blijven leren.  

Platform Gezinshuizen

Het Platform Gezinshuizen behartigt de belangen van specifieke thema's die voor gezinshuizen belangrijk zijn. Het platform is een samenwerkingsverband dat gericht is op het verder verduurzamen van het beleidsveld van gezinshuizen, op basis van de kwaliteitscriteria. Gezinshuisouders kunnen zich aanmelden voor het platform Gezinshuizen Samen Sterk.

Toezicht op kwaliteit gezinshuizen

Om de kwaliteit van gezinshuizen te borgen, is een goede samenwerking tussen gemeenten, gezinshuizen en betrokken zorgaanbieders nodig. Gemeenten spreken vooraf duidelijk af hoe de kwaliteit geborgd wordt. Gezinshuizen zorgen ervoor dat de zorg die zij bieden transparant en navolgbaar is. En dat deze voldoet aan de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen.  

Wil je meer informatie over hoe het toezicht op de kwaliteit van gezinshuizen is georganiseerd? Welke rol gemeente en inspectie hierin spelen? En wat zij kunnen doen als de kwaliteit in een gezinshuis niet goed is? Lees dan het e-book Gezinshuizen: toezicht en kwaliteit.

Handreiking tariefstelling gezinshuiszorg

Naar aanleiding van de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen vond men het gegrond om objectief naar de kosten te kijken die voorwaardelijk zijn voor goede kwaliteit van hulp. Deze zijn te vinden in de Handreiking tariefstelling gezinshuiszorg.

Gemeenten, jeugdhulpinstellingen en gezinshuizen kunnen door middel van deze handreiking met elkaar in gesprek over passende jeugdhulp in gezinshuizen en het tarief dat dit mogelijk moet maken. Hierbij moet altijd in gedachten gehouden worden dat iedere plaatsing maatwerk is. En dat ieder kind en gezinshuis uniek is. 

De handreiking tariefstelling is gebaseerd op elf financiële bouwstenen: 

1. Inkomen gezinshuisouder 
2. Gedragswetenschapper 
3. Ondersteuning 
4. Vervanging of logeren 
5. Verzorging 
6. Huisvesting 
7. Overhead 
8. Gelieerde zorgorganisatie 
9. Leegstand 
10. Winst of marge 
11. Zorgzwaarte

Factsheet gezinshuizen

Het aantal gezinshuizen in Nederland en het aantal kinderen dat hierin opgroeit, stijgt. Daarnaast zijn er veel nieuwe zelfstandige gezinshuizen gestart. Ook is er meer diversiteit en differentiatie in het aanbod van de gezinshuizen. In 2020 publiceerde het Nederlands Jeugdinstituut een impressie van de cijfers en de context van gezinshuizen.

Het gaat hier om een impressie, omdat er vooralsnog geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn. Het is dan ook van belang om duidelijk te registreren en data van de gezinshuissector centraal te borgen en te monitoren. Dit versterkt de kwaliteit van onderzoek in de gezinshuissector.

Marije Verhoeks

Marije Verhoeks

medewerker inhoud
m.verhoeks [at] nji.nl