Mijn ervaringskennis gebruiken om de jeugdhulp te verbeteren
Waarschijnlijk kom je op deze pagina omdat jij jeugdhulp hebt gekregen en vindt dat er dingen beter kunnen. Super dat jij hiervoor jouw ervaringskennis wilt inzetten. Voor het verbeteren van de jeugdhulp is dit namelijk noodzakelijk. Je leest op deze pagina hoe je dit kunt doen.
In de jeugdhulp wordt veel onderzoek gedaan. Ook worden er veel nieuwe dingen bedacht en gedaan. Dit gebeurt op verschillende plekken. Op al deze plekken kun je met jouw ervaringskennis bijdragen:
- in de hulpverlening
- in het beleid van gemeenten en voorzieningen
- in het landelijke beleid bij de overheid of bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Wil je weten hoe je ervaringsdeskundige kunt worden? Ga dan naar Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Jeugdhulp verbeteren in de hulpverlening zelf
Jongeren die iets moeilijks meemaken, voelen zich soms niet goed begrepen door hulpverleners of door mensen in hun omgeving. Als ervaringsdeskundige weet jij wel hoe het voelt wat zij meemaken. Daarom kun jij een rol spelen in de hulp die iemand krijgt.
Je kunt ook ervaringskennis delen met organisaties, door mee te doen aan casuïstiekbesprekingen. Het kan hulpverleners, leraren of andere professionals helpen om van een ervaringsdeskundige te horen wat zij voor jongeren betekenen, wat daarin goed gaat en wat er beter kan.
Jeugdhulp en ondersteuning verbeteren
Wat heeft jou geholpen toen je jeugdhulp kreeg? En welke problemen waren er volgens jou? Als ervaringsdeskundige weet jij welke regels, welk beleid en welk gedrag van professionals jou wel of niet hielpen. Jouw kennis kan een organisatie helpen om beter beleid te maken. Dat heeft invloed op de hulp en ondersteuning die jongeren krijgen.
Tip: Het kan je helpen om in gesprek met een organisatie de goede en de minder goede punten te benoemen. Bij de goede dingen kun je aangeven dat je hoopt dat juist deze dingen in de hulpverlening meer en vaker gebeuren.
Werken aan verandering bij de gemeente
Ook bij de gemeente kun je helpen om het beleid te verbeteren. Wat jij als ervaringsdeskundige toevoegt is het menselijker maken van beleid. Dat betekent dat jij de kijk en mening deelt van degenen voor wie het beleid gemaakt wordt.
Ervaringsdeskundige Hannah: 'Ik probeer vanuit verschillende personages te kijken: hoe zou ik het als cliënt vinden als ik dit hulpverleningstraject instap, of dit onderzoek ga doen? Wat zou iemand als jij, ik of Fatima, die ervaring heeft op dit vlak, hierin nodig hebben? Mijn doel in al mijn rollen is om de jeugdhulp te verbeteren. Meer concreet: om mensen menselijker te laten kijken naar elkaar.'
Lees het hele verhaal van Hannah
Verbeteringen voor kinderen en jongeren op landelijk niveau
Veel belangenorganisaties zetten zich in voor kinderen en jongeren in Nederland. Ze richten zich op verbeteringen in beleid en wetgeving. De Nationale Jeugdraad (NJR) zorgt er bijvoorbeeld voor dat er landelijk rekening gehouden wordt met de belangen van jongeren in Nederland. En ExpEx zorgt ervoor dat ervaringsdeskundige jongeren op steeds meer plekken kunnen meepraten.
Op de pagina Waar kun jij je stem laten horen? vind je een overzicht van organisaties die zich inzetten op verschillende onderwerpen. Bij deze organisaties werken regelmatig andere ervaringsdeskundigen.
Jeugdhulp verbeteren vanuit onderzoek
Steeds meer onderzoekers werken samen met ervaringsdeskundigen, omdat het de kwaliteit van hun onderzoek verbetert. Ervaringsdeskundigen kunnen op verschillende manieren meewerken aan onderzoek, zoals:
- Meedenken over goede onderzoeksvragen: passen de vragen bij de jongeren op wie het onderzoek zich richt? En bij hun ervaringen?
- Onderzoek uitvoeren, zoals het afnemen van interviews. Met jouw ervaringskennis kun je vaak een open gesprek voeren met andere jongeren. Dat kan nieuwe inzichten opleveren. Vaak word je hierbij begeleid door een onderzoeker.
- Helpen bij het bereiken van meer jongeren. Vaak ken jij als ervaringsdeskundige ook andere jongeren die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Dit kan voor onderzoekers waardevol zijn.
Lukt het voor je gevoel even niet?
Het kost soms best veel tijd om dingen te veranderen. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je niks voor elkaar krijgt. Probeer je daardoor niet te laten afschrikken. Jouw waardevolle kennis wordt steeds meer gezien en gewaardeerd. Ook werken veel organisaties en mensen hard om ervaringsdeskundigen een gelijkwaardige plek aan tafel te geven.
Laat van je horen bij organisaties als ExpEx, NJR Hoofdzaken of ZonMW. Hier wordt vaak samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je vast verder helpen.
Lees ook
-
Wat is ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid?
Wat is ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid?Voor wieJongerenWat is ervaringskennis eigenlijk? En wat doet een ervaringsdeskundige jongere? Dat lees je op deze pagina.
-
Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Hoe word ik ervaringsdeskundige?Voor wieJongerenWil je ervaringsdeskundige worden? Dan is het goed om te leren hoe je jouw ervaringskennis doorgeeft aan anderen.
-
Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?
Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?Voor wieJongerenAls ervaringsdeskundige kun jij jongeren, ouders, onderzoekers, organisaties en gemeenten ondersteunen. Lees hier wat je kunt doen.
-
Waar kun jij je stem laten horen?
Waar kun jij je stem laten horen?Voor wieJongerenWaar kun je meepraten, meedoen en meebeslissen over zaken die jou aangaan? Op deze pagina lees je bij welke organisaties en initiatieven je terechtkunt.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.