Heb ik een depressie?

Veel jongeren voelen zich wel eens depri. Je zit dan even niet zo lekker in je vel. Het kan ook zijn dat je je al een lange tijd somber voelt. Misschien heb je last van depressieve klachten. Of je hebt een depressie. Op deze pagina lees je wat het verschil is en wanneer je hulp moet zoeken.

Wat zijn depressieve klachten?

Als je depressieve klachten hebt, voel je je verdrietig, moe en heb je nergens zin in. Ook kun je het gevoel hebben dat je minder waard bent dan anderen. Je kunt dit soort klachten hebben als er iets naars is gebeurd, of als je veel stress hebt en je je erg zorgen maakt. Maar je kunt je ook somber voelen zonder dat je snapt waar het vandaan komt. Vaak worden dit soort klachten na een tijdje weer minder.

Als je jong bent, verandert er veel in je leven. Hier moet je je steeds aan aanpassen wat soms veel van je vraagt. Hierdoor komen depressieve klachten vaker voor bij jongeren.

Wat is een depressie?

Bij een depressie heb je langer dan twee weken erge depressieve klachten. Ook heb je bijna de hele tijd last van die depressieve klachten. De klachten zijn zo sterk dat je moeite hebt om de dingen te doen die je normaal doet. Je hebt bijvoorbeeld veel moeite om je te concentreren, terwijl dat eerder wel goed ging. Of je hebt geen plezier meer in wat je vroeger wel leuk vond.

Kinderen en jongeren kunnen andere depressieve klachten hebben dan volwassenen. Volwassenen voelen zich vooral heel somber. Als je jong bent, kun je ook snel geïrriteerd zijn en je gevoelens kunnen erg wisselen.

Dit zijn depressieve klachten die kinderen en jongeren kunnen hebben:

  • Je voelt je vaak somber.
  • Je bent snel boos of bang.
  • Je maakt je veel zorgen.
  • Je hebt geen plezier meer in wat je vroeger leuk vond.
  • Je slaapt slecht of juist heel erg veel.
  • Je hebt geen zin in eten of eet juist veel meer dan normaal.
  • Je hebt veel minder energie dan je eerder had.
  • Je hebt moeite om je te concentreren.
  • Je hebt veel moeite om dagelijkse dingen te doen, zoals school, werk of afspreken met vrienden.
  • Het voelt alsof je niet echt aanwezig bent, alsof je in een bubbel leeft.

Moet ik hulp zoeken?

Denk je dat je een depressie hebt? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Twijfel je of je een depressie hebt, of heb je minder heftige klachten? Ook dan kun je hulp zoeken. Soms worden klachten vanzelf minder, maar er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je klachten sneller minder worden.

Het belangrijkste is: blijf er niet in je eentje mee rondlopen. Probeer er met anderen over te praten. En zorg goed voor jezelf. Daarvoor kun je de pagina Wat kan ik doen als ik me down voel? lezen.

Een vriendin wist dat het niet goed met me ging en liep met me mee om een afspraak te maken bij de vertrouwenspersoon op school. Dat hielp me om het echt te gaan doen. Anders was ik waarschijnlijk weer omgedraaid.

Ik vind het lastig om hulp te vragen

Het is normaal dat je het moeilijk vindt om anderen om hulp te vragen. Of om iemand te vertellen dat het niet goed met je gaat. Op de pagina Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel? lees je hoe je het gesprek met anderen kunt beginnen. Op de pagina Wie kan me helpen als ik me depressief voel? lees je waar je terecht kunt voor hulp.

Depressie bij jongeren (mindblue.nl)

 

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren