Welke impact heeft discriminatie of racisme op kinderen en jongeren?
Discriminatie en racisme hebben gevolgen voor de mentale en lichamelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot stress, probleemgedrag en terugtrekking uit het sociale leven.
Discriminatie en mentale gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat discriminatie en racisme een uitwerking hebben op de mentale gezondheid. Dit moet niet onderschat worden. Discriminatie wordt in verband gebracht met stress en psychologische klachten. Ook heeft discriminatie gevolgen voor het zelfvertrouwen, het veiligheidsgevoel en de gezondheid van mensen die discriminatie meemaken.
'Als mensen bij voetbalwedstrijden vroegen: 'voor welk land ben jij?', en dat ik dan dacht: 'voor Nederland'. Maar dat is dan niet vanzelfsprekend. Ik voel me helemaal Nederlands, totdat ik in de spiegel kijk en besef dat de mensen dat de hele dag zien. En als mensen op straat opmerkingen maken zoals 'ni hao', dan heb ik even weer die herinneringen dat mensen zien dat ik Chinees ben.'
Probleemgedrag en lichamelijke klachten
Sommige studies tonen aan dat discriminatie bij kinderen en jongeren kan leiden tot probleemgedrag met een negatief effect op de omgeving. Dit heet ook wel externaliserend probleemgedrag. Op latere leeftijd kunnen deze gevolgen doorwerken en leiden tot lichamelijke klachten of middelengebruik.
Terugtrekken om geen pijn te voelen
Uitsluiting, discriminatie en afwijzing zijn pijnlijke ervaringen. Om die pijn niet opnieuw te voelen, trekken mensen zich vaak terug om herhaling te voorkomen. Dit kan zowel online als offline gebeuren. Als mensen het gevoel hebben dat ze altijd te maken hebben met discriminatie of uitsluiting en dat dit niet ophoudt, dan kunnen ze zich steeds meer gaan terugtrekken. Ze vermijden dan niet alleen het contact met personen die betrokken waren bij de discriminatie, maar ook de omgang met anderen. Mensen kunnen zich zelfs terugtrekken uit de samenleving. Ze doen dit als ze het gevoel hebben dat wat ze ook doen, de samenleving ze niet gelijk en eerlijk behandelt. Op de lange termijn heeft dit een negatief effect op de sociale samenhang van een samenleving, omdat verschillende groepen mensen uit verschillende leefwerelden elkaar steeds minder ontmoeten.
'Ik heb wel vaak met racisme te maken gehad. Ze zeiden dat ik een aap was. Daar heb ik nog steeds last van. Het is gewoon een mentaal litteken dat je niet kwijt kan raken. Mensen hebben niet door wat het met een mens kan doen. Dat er demonstraties zijn, dat het in gang wordt gezet vind ik fantastisch. Maar het is nog niet genoeg. Dit is het babystapje. Iedereen moet zich erover uitspreken, zijn stem laten horen.' (David, 13 jaar, Jeugdjournaal. Item: Kinderen vertellen over racisme.)
Stereotype threat
Er bestaan negatieve stereotypen over mensen uit gemarginaliseerde groepen. Een gemarginaliseerde groep is een groep mensen die minder kansen krijgen en vaak buitengesloten worden, vanwege bijvoorbeeld hun afkomst, huidskleur, religie, seksuele oriëntatie of sociaaleconomische status. Alleen al het bewustzijn dat anderen negatief denken over jouw eigen groep kan leiden tot stress, depressie en angst. Mensen uit gemarginaliseerde groepen maken zich ook vaak zorgen dat ze negatieve denkbeelden over hun groep mogelijk bevestigen. Dit heet de 'stereotype threat'.
Discriminatie en lichamelijke gezondheid
In Amerika is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen discriminatie en gezondheid. Het blijkt dat discriminatie op verschillende manieren leidt tot een slechtere gezondheid. Mensen die gediscrimineerd worden, hebben minder toegang tot goede voorzieningen, zoals een geïsoleerde woning, werk, goede zorg en hulpverlening. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van mensen hiermee samenhangt. Armoede leidt bijvoorbeeld tot stress. Een slecht geïsoleerde woning kan lichamelijke klachten veroorzaken. Op deze manier leidt discriminatie tot een slechtere gezondheid.
Discriminatie en gezondheid van kinderen
Ook voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren heeft discriminatie gevolgen, wat kan leiden tot lichamelijke klachten. Zo heeft discriminatie effect op het vermogen om zich aan situaties aan te passen, zoals bij het sluiten van vriendschappen en het vormen van een positief zelfbeeld. Ook hebben kinderen vaker last van angsten en depressies. Bij kinderen kan discriminatie ook gevolgen hebben op de ontwikkeling van de hersenen: Het stresssysteem ontwikkelt zich minder goed. Stress en een slechte mentale gezondheid kunnen leiden tot lichamelijke gezondheidsklachten, zoals een verhoogde bloeddruk of obesitas.
Op pagina 18 van deze infographic van Pharos zie je hoe discriminatie de gezondheid beïnvloedt en vergaande gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen.
Online haat en discriminatie
Online haat en discriminatie zijn online uitingen die aanzetten tot geweld, bijdragen aan geweld, geweld verspreiden of rechtvaardigen. Ook online discriminerende uitingen tegen een groep of persoon horen hierbij, net als kleinerende opmerkingen op basis van persoonlijke kenmerken, zoals huidskleur of nationaliteit.
Gevolgen online discriminatie
Er is een sterke relatie tussen online discriminatie en negatieve emoties en depressieve klachten bij jongeren. Hoe meer online haat iemand ervaart, hoe meer negatieve emoties en depressieve klachten diegene heeft. Deze emotionele reacties blijken weer samen te hangen met het gedrag van jongeren, bijvoorbeeld dat ze zich online en in het echte leven terugtrekken.
Uit onderzoek blijkt dat het leven van jongeren in de online en offline wereld met elkaar verweven is. Iets wat online gebeurt, heeft offline impact. Hoe meer online discriminatie jongeren ervaren, hoe meer zij zich terugtrekken uit hun sociale leven. Bijvoorbeeld door minder contact te zoeken met vrienden. Ook geven jongeren aan dat ze geen sociale media meer gebruiken vanwege online haat en discriminatie. Of ze passen hun gedrag aan door foto's te plaatsen waarop ze niet herkenbaar in beeld zijn.
In het magazine Jongeren begeleiden bij hun online levens vind je inzichten, voorbeelden en praktische handvatten om kinderen en jongeren te leren omgaan met de online wereld en de invloed ervan.
Invloed van ouders die met discriminatie te maken hebben
Kinderen van ouders die te maken hebben met discriminatie, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen. Kinderen kunnen ook mentale problemen of een ongezonde levensstijl ontwikkelen. Als ouders gediscrimineerd worden, kan dit ook leiden tot minder steunend ouderschap en spanningen tussen ouder en kind. Het kan ook impact hebben op de manier waarop ouders communiceren met hun kind over hun eigen etnische achtergrond of die van anderen. Dit kan positief zijn, maar ook negatief.
'Soms vinden mijn ouders dat ik overdrijf, want zij hebben agressieve racisme meegemaakt. Gewoon van: 'je mag niet naar binnen komen, want je bent zwart'. Terwijl wij micro-racisme meemaken. Het wordt niet in je gezicht gezegd, maar we weten allemaal dat het zo is. En voor hen is dat niet erg, voor hen is het gewoon: 'Ja boeien je mag hier gewoon zijn, toch?' Terwijl ergens mogen zijn waar je niet welkom voelt, is het toch wel nog steeds wel moeilijk, maar dat begrijpen mijn ouders niet echt.'
Bronnen
- Loenen van T, Hosper K, Venderbos J. Onderzoek discriminatie en gezondheid. Pharos 2022.
- Yassine D, Yenga M, Badou M, Felten H, Does S. Ongelijkheid in welzijn. Verwey Jonker 2020.
- Sanders-Phillips K, Settles-Reaves B, Walker D, Brownlow J. Social inequality and racial discrimination: risk factors for health disparities in children of color. Pediatrics. 2009 Nov;124 Suppl 3:S176-86. doi: 10.1542/peds.2009-1100E. PMID: 19861468.
- Felten H, Broekrolofs R, Kamp van de J. Opgroeien zonder vooroordelen. KIS 2020 Andriessen I, Hoegen Dijkhof J, Torre van der A, Berg van den E, Pulles I, Iedema J, de Voogd- Hamelink M. Ervaren discriminatie in Nederland. Sociaal Planbureau Nederland 2020.
- Verloove J, Kros K, Yenga M & Does S. Ervaren online haatspraak en discriminatie door jongeren. KIS 2024.
- Wat werkt bij het verminderen van discriminatie? (Kis.nl)
- Discriminatie en de gevolgen voor welzijn en gezondheid (Kis.nl)
Lees ook
-
Slavernijverleden
SlavernijverledenOp deze pagina delen wij kennis voor jongeren, ouders en professionals om vragen over het slavernijverleden te beantwoorden.
-
Discriminatie uitgelegd
Discriminatie uitgelegdVeel kinderen en jongeren in Nederland krijgen te maken met discriminatie. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vormen van discriminatie.
-
Sensitief vakmanschap
Sensitief vakmanschapWeten om te gaan met diversiteit is voor alle jeugdprofessionals belangrijk. Wat verstaan we onder sensitief vakmanschap?
-
Opgroeien in een cultureel diverse samenleving
Opgroeien in een cultureel diverse samenlevingWat betekenen cultuur, diversiteit en inclusie voor de opvoeding en het opgroeien van jongeren?