Instrumenten beslissen over hulp
Gebruik van instrumenten helpt
Een instrument helpt om in te schatten welke problemen spelen in een gezin, hoe ernstig die zijn en welke aanpak het meest effectief is. De databank Instrumenten bevat een overzicht van meer dan honderd instrumenten die bruikbaar zijn in de jeugdsector. Hierbij gaat het om vragenlijsten, checklists, observatielijsten en richtlijnen.
Het gebruik van een instrument helpt bij beslissen over hulp om:
- Tunnelvisie te voorkomen.
- Een volledig beeld van de situatie te krijgen.
- Betere inschattingen van toekomstig gedrag te maken, zoals kans op herhaling bij jeugdcriminaliteit.
- Een betere beoordeling te maken van wat er aan de hand is, wat ervoor zorgt dat de hulp effectiever is.
Een instrument kiezen
Een professional, meestal een gedragswetenschapper, kan het meest geschikte instrument kiezen aan de hand van de volgende vragen:
- Is het instrument geschikt voor deze doelgroep en voor dit doel?
- Is het instrument of de meetprocedure voldoende objectief? Beschikt het over een duidelijke instructie over de te volgen werkwijze, passende normen voor de interpretatie en maakt het gebruik van meerdere informanten (naast het kind of de ouders)?
- Wat is de psychometrische kwaliteit van het instrument? Is het instrument betrouwbaar? Meet het wat je beoogt te meten (validiteit)? Is de onderzoeksgroep representatief?
- Wat is de verhouding tussen de kosten en baten?
- Hoe bruikbaar is een instrument om te beslissen wat er moet gebeuren in de behandeling?
Voorbeelden van bruikbare instrumenten bij beslissen over hulp zijn te vinden in de richtlijn Beslissen over hulp.
Lees ook
-
Hoe krijg ik een volledig beeld van wat er aan de hand is?
Hoe krijg ik een volledig beeld van wat er aan de hand is?Voor wieProfessionalsVoordat je beslist welke hulp een gezin nodig heeft, breng je in kaart wat er aan de hand is. Welke stappen kun je zetten?
-
Wanneer schakel ik specialistische kennis en expertise in?
Wanneer schakel ik specialistische kennis en expertise in?Voor wieProfessionalsSoms moet je als professional aanvullende expertise inschakelen. Wanneer doe je dat en hoe gaat dit in z'n werk?
-
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?Voor wieProfessionalsHulp waar het gezin helemaal achter staat, geeft het beste resultaat. Hoe zorg je dat je goed samenwerkt met kinderen en ouders?
-
Hoe beslis ik over passende hulp?
Hoe beslis ik over passende hulp?Voor wieBeleidsmakersHet is belangrijk dat gemeenten gezinnen de gelegenheid geven om goede keuzes te maken voor passende hulp.