Seksualiteit en gender: tools voor wijkteams

Hoe praat je als wijkteammedewerker met jongeren over seksuele diversiteit en genderidentiteit? Of wat kun je ouders aanraden die het moeilijk vinden om met hun kind over seksualiteit te praten.

Voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking vraagt dit onderwerp mogelijk een iets andere benadering. Bij de tegel Licht verstandelijke beperking vind je specifieke tools voor deze doelgroep.

Soms worden lhbtqia+-jongeren gepest of krijgen negatieve reacties. Hoe kan je hen dan het beste ondersteunen? In deze publicatie van Movisie vind je informatie en tips over de vragen die je aan de jongeren kan stellen, waar je op moet letten en hoe je jongeren bijvoorbeeld helpt met zelfacceptatie. 

Naar de publicatie

Het is voor ouders soms lastig om kinderen wegwijs te maken in wat wel en niet kan op het gebied van relaties en seks. In deze brochure van Movisie en Sensoa staan de spelregels voor seksueel gedrag. Bijvoorbeeld wanneer er wederzijdse toestemming is. Je kan zo ouders meer leren over seks, relaties en grenzen. De ouder kan dan het seksueel gedrag van de kinderen beter inschatten en met hen praten over seksualiteit. Deze tool is onderdeel van het Vlaggensysteem. Dat systeem stimuleert gezond seksueel gedrag en draagt bij aan het voorkomen en tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren.  

Naar de brochure

Logo Wijkteams werken met jeugd

De toolbox Wijkteams werken met jeugd is een samenwerking van het Nederlands Jeugd Instituut, MovisieKenniscentrum Kinder- en JeugdpsychiatrieLandelijk Kenniscentrum LVBVanMontfoort en PI Research.

Foto Wendy van de Kamp

Wendy van de Kamp

projectassistent
w.vandekamp [at] nji.nl