Culturele diversiteit: tools voor wijkteams

Hoe kun je als wijkteammedewerker een beeld krijgen van de leefwereld en de culturele achtergrond van kinderen, jongeren en opvoeders? Welk beeldmateriaal kan je helpen om te praten over psychische problemen?

Voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking vraagt dit onderwerp mogelijk een iets andere benadering. Bij de tegel Licht verstandelijke beperking vind je specifieke tools voor deze doelgroep.

Informatie

Psychische problemen - beeldverhalen

Veel voorlichtingsmateriaal over veelvoorkomende psychische problemen is vaak te lastig. Vooral voor jongeren en hun ouders die de Nederlandse taal minder goed beheersen. Dan kunnen psychische problemen minder goed opgemerkt worden. Daarom zijn deze beeldverhalen gemaakt door Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Pharos en Levvel. Het zijn tekeningen en filmpjes waarin een jongere met een psychisch probleem te maken krijgt en iets leert van wat hij gaandeweg meemaakt. De animaties zijn er in verschillende talen zoals Nederlands, Arabisch, Turks, Pools, Oekraïens, Russisch en Tigrinya.

Naar de beeldverhalen

In gesprek

Het culturele interview - gesprekstool

Wil je een beter beeld krijgen van de leefwereld en de culturele achtergrond van kinderen, jongeren en opvoeders? Met deze gesprekstool van Pharos, NIVEL en Zorggroep Almere ga je het gesprek aan en stel je gerichte vragen. Je weet dan meer over hun achtergrond, familie, geloof en gewoonten. Ook leer je hun behoeften kennen. Zo krijg je een duidelijker beeld van hun hulpvraag.

Naar de gesprekstool

Logo Wijkteams werken met jeugd

De toolbox Wijkteams werken met jeugd is een samenwerking van het Nederlands Jeugd Instituut, MovisieKenniscentrum Kinder- en JeugdpsychiatrieLandelijk Kenniscentrum LVBVanMontfoort en PI Research.

Foto Wendy van de Kamp