Wat doet een wijkteam?
Zit je ergens mee of maak je je zorgen over iemand? Misschien wil je graag hulp van iemand buiten je familie of vrienden om. Je kunt dan praten met een wijkteam. Maar wat doet een wijkteam? En wat kun je ervan verwachten?
Wat is een wijkteam?
Een wijkteam bestaat uit hulpverleners die met elkaar samenwerken in jouw buurt. Je kunt ze bellen, mailen of bij ze langsgaan. Een van de hulpverleners beantwoordt dan jouw vragen, bijvoorbeeld over gezondheid, geld of school. Het wijkteam kan jou en je ouders of opvoeders ook helpen bij het omgaan met problemen, verdriet of ruzies thuis. Of je vraag nu klein of groot is, het wijkteam denkt mee en helpt op een manier die bij jou past. En als je dan extra hulp nodig hebt, dan zorgen ze dat je die krijgt. Dat doen ze altijd in overleg met jou en je ouders.
Hulpverleners in wijkteams
In een wijkteam zitten hulpverleners met verschillende soorten kennis en ervaring. Sommige hulpverleners weten bijvoorbeeld veel over opvoeden en opgroeien. Anderen hebben ervaring met hulp bij scheiding of schulden. Het wijkteam zorgt dat je bij de hulpverlener terechtkomt die jou kan helpen met jouw vraag. Daarom heeft het wijkteam contact met huisartsen, scholen en de gemeente. En als jij dat wilt, kunnen ze je in contact brengen met psychologen en therapeuten uit de geestelijke gezondheidszorg.
Redenen om hulp te vragen aan wijkteam
Je kunt om veel verschillende redenen naar een wijkteam stappen, bijvoorbeeld:
- omdat je wordt gepest op school
- omdat je ouders veel ruzie maken, met elkaar of met jou
- omdat je niet lekker in je vel zit of eenzaam voelt
- omdat het niet zo goed gaat op school
- omdat je zorgen hebt over geld en schulden
Meestal praat je over zulke problemen eerst met je ouders of vrienden. Of met een docent, een jongerenwerker, je huisarts of iemand anders die je vertrouwt. Soms helpt dat niet genoeg en heb je iemand nodig die veel van een bepaald probleem af weet. Hulpverleners van het wijkteam kunnen je dan vaak op weg helpen door naar jouw verhaal te luisteren.
Waar zit het wijkteam?
Het is goed om te weten dat een wijkteam ook andere namen kan hebben, zoals buurtteam, dorpsteam, lokaal team of sociaal team. Dat zijn allemaal namen voor hetzelfde: een team van professionals die in de buurt actief zijn om mensen te helpen. Dit zit meestal in een buurthuis, bij de huisarts of bij de gemeente. Soms zit er ook een wijkteam bij jou op school, dus vraag ernaar bij je docent of mentor.
Op de website van je gemeente staat hoe je in contact komt met een wijkteam bij jou in de buurt. Soms moet je voor een afspraak eerst bellen of mailen.
Lees ook
-
Hulp van het wijkteam: hoe werkt dat?
Hulp van het wijkteam: hoe werkt dat?Voor wieJongerenBij vragen of problemen kun je bij een wijkteam terecht. Hoe maak je een afspraak met een wijkteam en hoe helpt het wijkteam jou?
-
Is het geheim wat ik vertel in een wijkteam?
Is het geheim wat ik vertel in een wijkteam?Voor wieJongerenKrijg je hulp van professionals uit een wijkteam? Misschien heb je vragen over de informatie die zij mogen delen met andere hulpverleners.
-
Ik vind de hulp van het wijkteam niet fijn. Wat nu?
Ik vind de hulp van het wijkteam niet fijn. Wat nu?Voor wieJongerenHet kan dat je de hulp die je krijgt niet fijn vindt. Of geen klik hebt met de hulpverlener. Hoe ga je hiermee om?
-
Welke hulp is er voor mij?
Welke hulp is er voor mij?Voor wieJongerenWaar vind je hulp als het niet goed met je gaat? En welke hulp past bij jou en jouw situatie?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.