Ik vind de hulp van het wijkteam niet fijn. Wat nu?

Het liefst wil je dat wijkteamhulpverleners goed naar je luisteren en jouw vragen serieus nemen. Maar het kan dat je de hulp die je krijgt niet fijn vindt. Of dat je geen klik hebt met de hulpverlener. Hoe ga je hiermee om?

Praat over vragen en problemen

Misschien vind je de hulp van het wijkteam niet fijn. Of voel je je niet op je gemak bij jouw hulpverleners. Zij hebben dit soms niet door. Veel klachten ontstaan door misverstanden. Daardoor begrijpen jullie elkaar soms niet. Het helpt om met de hulpverlener te praten over wat je dwars zit. Jullie kunnen dan misverstanden rechtzetten en samen oplossingen bedenken.

  • Vertel jouw hulpverlener dat je ergens mee zit en hierover wilt praten.
  • Maak eventueel een aparte afspraak waarin je alleen hierover praat. Als je het spannend vindt om het live te doen, kun je ook eerst via WhatsApp vertellen wat je dwars zit.
  • Schrijf van tevoren op waarover je wilt praten. Vertel ook wat je onprettig vindt en waarom.
  • Bedenk wat je met het gesprek wilt bereiken.
  • Neem eventueel iemand mee die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of jongerenwerker.
  • Probeer samen tot een oplossing te komen. Geef hiervoor jouw hulpverlener de kans om misverstanden te herstellen.

Vertrouwenspersoon zoeken

Heb je het gevoel dat je er niet met de hulpverlener uitkomt? Of vind je het spannend om daarover te praten en wil je geen bekende meenemen? Je kunt dan op de website van Jeugdstem een vertrouwenspersoon zoeken. Je kunt de vertrouwenspersoon alles vertellen over de hulp die je krijgt van het wijkteam. De vertrouwenspersoon geeft advies en kan ook mee op gesprekken met jou.

Niet eens met beslissingen

Het wijkteam mag besluiten dat bepaalde hulp nodig is. Hulp voor jou, jouw ouders of het hele gezin. Misschien sta je hier niet helemaal achter of vind je deze beslissing niet fijn. Je hebt altijd het recht om te weten waarom beslissingen genomen zijn. Jouw hulpverlener bespreekt de redenen met jou, maar je er mag er ook zelf naar vragen. Een vertrouwenspersoon kan je tips geven over hoe je dat kunt doen.

Je vindt het antwoord op veel vragen over jeugdhulp bij Jeugdstem. Of neem contact op met Jeugdstem via 088 555 1000 of het online contactformulier.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren