Omgaan met de vrijetijdsbegeleiders van je kind

Wanneer jouw kinderen buitenshuis een hobby hebben of meedoen aan een vrijetijdsvoorziening, is daar vaak ook een begeleider bij aanwezig. Bijvoorbeeld de trainer van de sportvereniging, de begeleider van de scouting of de docent van de muziekschool. Deze begeleiders dragen net als jij bij aan de ontwikkeling van je kind. Je kunt dus van elkaar leren. 

Opvoeden doe je niet alleen

Als ouder ben je als eerste verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van je kind. Maar je staat hier niet alleen in. Verschillende volwassenen in het netwerk van jou en jouw kind helpen bij de ontwikkeling en opvoeding. Bijvoorbeeld door een steuntje in de rug te geven, een luisterend oor te bieden of er gewoon voor jou of jouw kind te zijn. Deze personen noemen we medeopvoeders. Een begeleider van een vrijetijdsvoorziening kan daar een voorbeeld van zijn.

Goed contact met de begeleider

Zeker wanneer je kind veel tijd besteedt aan een hobby, kan de begeleider een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van jouw kind. Het is dan ook fijn als je goed contact hebt met de begeleider.

Het is daarbij belangrijk dat je elkaar leert kennen en kunt vertrouwen. Hier zijn een paar tips:

  • Probeer af en toe contact te maken. Maak bijvoorbeeld een kort praatje als je je kind wegbrengt of ophaalt.
  • Vrijetijdsbegeleiders hebben verschillende redenen om met kinderen en jongeren te werken. Vaak hebben ze niet door dat ze een grote invloed hebben op de ontwikkeling van jouw kind. Vraag uit interesse eens waarom ze dit werk doen en vertel ze wat je daaraan waardeert.
  • Iedereen werkt anders. De begeleider heeft misschien een andere stijl van een gesprek voeren of werken dan jij. Of vindt andere dingen belangrijk. Respect voor elkaars stijl en normen en waarden komt van twee kanten. Een andere stijl kan misschien soms beter passen bij wat jouw kind nodig heeft. Stel bijvoorbeeld de vraag hoe de begeleider aankijkt tegen een andere stijl als die jouw kind beter kan helpen.
  • De begeleider en jij kijken elk op jullie eigen manier naar jouw kind. Het kan helpen om samen te praten over hoe het gaat met je kind. Over waar die goed in is of juist tegen aanloopt. Jij kunt daarmee de begeleider helpen om jouw kind beter te begrijpen. En de begeleider kan jou ook helpen door te delen wat die merkt aan jouw kind.  

Vormen van steun

Steun bieden kan in verschillende vormen. De begeleider ondersteunt jouw kind bij de ontwikkeling, maar helpt jou ook bij het opvoeden. Opvoeden doe je namelijk niet alleen.

Emotionele steun

Wanneer je bij de begeleider je hart kunt luchten over dingen die je met je kind meemaakt of leuke momenten kunt delen, voelen jij en je kind je minder alleen.

Praktische steun

Als je kind bij de vrijetijdsvoorziening wordt opgevangen en beziggehouden, krijg jij ruimte om te werken, wat tijd voor jezelf te nemen of andere praktische zaken te regelen.

Informatieve steun

De begeleider merkt misschien dat een bepaalde aanpak goed werkt voor jouw kind. Misschien kun jij daar weer van leren.

Normatieve steun

Je vraagt je vast wel eens af of je je zorgen moet maken. Of hoe je ergens het beste mee om kunt gaan. De begeleider weet dan misschien een goed voorbeeld van andere ouders dat je kan helpen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders