Ouders ondersteunen bij activiteiten thuis

Als pedagogisch medewerker kun je ouders helpen bij hoe zij hun kind thuis stimuleren en ondersteunen. Wat thuis gebeurt is bepalend voor de ontwikkeling van het kind.

Waarom is de thuisomgeving van kinderen zo belangrijk?

De thuisomgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen omdat veel kinderen hier de meeste tijd doorbrengen. Ouders kunnen hier verschillende  activiteiten met hun kind doen, zoals voorlezen, rijmen en doe-alsof-spel. De manier waarop ouders hun kind stimuleren en ondersteunen speelt een grote rol in hun ontwikkeling. De kern hiervan is de interactie tussen ouders en kind. Het stimuleert de taalontwikkeling van kinderen als ouders uitleg geven bij wat hun kind doet. Bijvoorbeeld: 'Wat ben je een hoge toren aan het bouwen met de blokken!' Ouders kunnen structuur bieden in gesprekken met hun kind en het kind de ruimte geven om zelf dingen te ontdekken.

Niet alle ouders doen thuis activiteiten om de ontwikkeling van hun kind te bevorderen. Of de kwaliteit van de interactie tussen ouder en kind is niet optimaal. Daarom kan het helpen om de vaardigheden van ouders in het ondersteunen en stimuleren van hun kind te bevorderen.

Hoe ondersteun je ouders?

Een voorwaarde voor alle vormen van samenwerken met ouders is dat er een vertrouwensrelatie is. Begin daarom met het opbouwen van een band met ouders. Daarna kun je de samenwerken verdiepen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Geef spelmateriaal van de groep mee naar huis, zodat ouders thuis met hun kinderen aan de slag kunnen. Let er hierbij op of de ouders met het materiaal uit de voeten kunnen. Of dat zij bijvoorbeeld extra ondersteuning nodig hebben. Let er ook op of het materiaal echt gebruikt kan worden. Kinderen hebben bijvoorbeeld niets aan een kleurplaat als er thuis geen potloden zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld ook potloden uitlenen.
  • Geef ouders tips over boekjes die zij thuis met hun kind kunnen lezen en activiteiten die zij kunnen doen. Het liefst activiteiten die aansluiten bij wat er op de groep gebeurt. Vertel ouders bijvoorbeeld welke boeken jullie op de groep voorlezen of welke liedjes jullie zingen. Je kunt ook tips geven voor uitstapjes, zoals naar de bibliotheek of naar de kinderboerderij.
  • Organiseer informatieavonden voor ouders. Geef daar niet alleen informatie, maar ga ook actief met ouders aan de slag.
  • Overleg met ouders of zij aan een WhatsAppgroep willen deelnemen waarin je tips, liedjes en activiteiten deelt.
  • Organiseer voor ouders een kijkochtend of -middag op de groep.

Interventies

Verschillende interventies uit de databank Effectieve jeugdinterventies zijn gericht op het bevorderen van een ondersteunend en stimulerend gezinsklimaat.

In de databank zijn de gezinsgerichte programma's Instapje, Opstapje en VVE Thuis opgenomen. Het vve-programma Uk & Puk biedt werkbladen voor ouders aan. Piramide, Startblokken van Basisontwikkeling en Bas in de klas bieden materialen voor thuis of voor themabijeenkomsten voor ouders.

Voor het bevorderen van voorlezen zijn in de databank de VoorleesExpress en BoekStart/Boekenpret opgenomen. Daarnaast is Bereslim een aanbieder van effectieve digitale prentenboeken en spellen voor kinderen tussen de 2 en 7 jaar.

Foto Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker
e.donkers [at] nji.nl