Hoe weet je of je kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt?
Als je vermoedt dat je kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, kun je flink schrikken. Misschien merk je aan je kind dat het ergens mee zit. Of vertelt je kind zelf dat er iets naars is gebeurd. Je wilt waarschijnlijk graag weten wat er is gebeurd en of je vermoedens terecht zijn. Hoe kun je dat checken? Op deze pagina vind je tips.
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag bestaat in verschillende vormen. Zoals iemand ongevraagd een naaktfoto sturen of iemand ongevraagd aanraken. Het ligt ook aan de leeftijd van een kind met welke vormen het te maken kan krijgen. Dat maakt het lastig voor ouders om te weten welk gedrag normaal is en wat grensoverschrijdend is. Meer hierover lees je op de pagina Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Hoe kun je erachter komen of je kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt?
Als je denkt dat je kind te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, wil je weten of het echt zo is. Wat kun je doen?
Vraag ernaar bij je kind
Als je kind zelf vertelde dat er iets is gebeurd, vraag dan door. Let erop dat je geen vragen stelt met een beschuldigende toon. Het kan zijn dat je kind zich schaamt of zich schuldig voelt en dan dichtklapt. Lees meer bij Hoe praat je met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Kijk of je je vermoeden kunt delen met iemand
Bijvoorbeeld je partner, vrienden, andere ouders op school, de leerkracht, mentor of trainer. Vraag of zij je zorgen herkennen. Daarbij hoef je niemand te beschuldigen. Je kunt ook alleen vragen of een ander iets is opgevallen of ook het gevoel heeft dat er iets niet klopt.
Bekijk het Vlaggensysteem voor ouders
Het Vlaggensysteem is gemaakt voor ouders. Het helpt om seksueel gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag te onderzoeken en er op een goede manier op te reageren.
Tips om te praten met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het kan lastig zijn om met je kind te praten over je vermoedens. Probeer op een rustige toon te praten. En laat merken dat je je kind steunt. Stel open vragen en wacht rustig tot je kind uitgepraat is. Blijf bijvoorbeeld nog even tien tellen stil als je kind een antwoord heeft gegeven. Misschien gaat je kind meer vertellen en komt er nog meer informatie.
Vragen die je kunt stellen
- Ik merk dat je wat stiller bent. Waardoor komt dat?
- Ik heb het gevoel dat je vaak boos wordt de laatste tijd. Volgens mij zit je ergens mee. Wat is er aan de hand?
- Gaat alles nog goed tussen jou en (naam van partner van je kind)?
- Wat is er gebeurd?
- Hoe voelde jij je toen dat gebeurde?
- Wat gebeurde er daarna?
Andere tips
- Geloof je kind. Kinderen merken het vaak als ze niet worden geloofd. Ze kunnen dan dichtklappen en er niet meer over willen praten.
- Zeg dat je het heel goed vindt dat je kind dit aan jou vertelt. Dan kunnen jullie samen nadenken over een oplossing.
- Als jouw kind slachtoffer is geweest, zeg dan heel duidelijk dat het niet de schuld is van jouw kind en dat het niets fout heeft gedaan.
- Zoek hulp voor jezelf en voor je kind.
Signalen van seksueel misbruik
Seksueel misbruik is seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij er geen gelijkwaardige relatie is. Bijvoorbeeld omdat de pleger veel ouder of sterker is dan het slachtoffer. De pleger maakt misbruik van de ongelijkwaardige relatie. Signalen van seksueel misbruik zijn niet altijd goed te herkennen en ze kunnen ook andere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld letten op de volgende signalen.
- Je kind reageert anders dan normaal, verandert plotseling van stemming of is bijvoorbeeld meer teruggetrokken en stil.
- Je kind kan zich minder goed concentreren, eet niet goed, slaapt niet goed, of voelt zich vaak moe, verdrietig of bang.
- Je kind komt thuis met cadeautjes of traktaties waarvan het niet goed kan uitleggen waar ze vandaan komen. Het kan zijn dat iemand die aan je kind geeft om vertrouwen op te bouwen en daar misbruik van te maken.
- Je kind reageert heel verdedigend als je vraagt naar een bepaalde persoon. Dat kan een signaal zijn dat je kind geheimen moet bewaren van die persoon.
- Je kind gaat plotseling weer gedrag vertonen dat lange tijd weg is geweest, zoals bedplassen of duimzuigen.
- Je kind heeft pijn rondom de geslachtsorganen, bij het naar de wc gaan of bij het lopen of zitten, of andere lichamelijke klachten.
- Je kind ervaart seksuele problemen: een afkeer van seks of juist een overmatige interesse in seks die niet past bij de leeftijd van het kind.
- Bij oudere kinderen: het praten over een nieuwe oudere vriend of vriendin of het plotseling beschikken over veel geld.
Wat kun je doen als je vermoedens kloppen?
Ga voor advies naar de pagina Hoe help ik mijn kind na seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Lees ook
-
Hoe praat je met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Hoe praat je met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieOudersHet is zinvol om met je kind te praten over seksualiteit en grenzen. Voor veel ouders is zo'n gesprek lastig. Hoe pak je zoiets aan?
-
Hoe help ik mijn kind na seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Hoe help ik mijn kind na seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieOudersAls je kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, wil je je kind helpen. Wat kun je als ouder doen?
-
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?Voor wieOudersHebben jij of je kind vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Kijk dan samen met wie je daarover kunt praten.
-
Wat is victim blaming en hoe ga ik ermee om?
Wat is victim blaming en hoe ga ik ermee om?Waar komt victim blaming vandaan, hoe kun je ermee omgaan en hoe kun je het voorkomen?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.