Op gesprek bij de kinderrechter

Ouders die uit elkaar gaan, moeten allerlei afspraken maken. Dat heet een ouderschapsplan. Als ouders dit moeilijk vinden of er samen niet uit komen, dan gaan ze naar de rechtbank. Een rechter helpt ouders bij het maken van afspraken of beslist wat het beste voor jou is. Heb jij een brief gekregen met een uitnodiging om naar de rechtbank te komen voor een kindgesprek? Dan wil de rechter ook jouw mening horen.

Jij hebt hoorrecht

Kinderen en jongeren hebben rechten. Die staan in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat is een organisatie die zich inzet voor internationale vrede en stabiliteit. Je hebt het recht om gehoord te worden. Dat betekent dat er naar jou geluisterd moet worden als het gaat om dingen die invloed hebben op jouw leven. Zoals wanneer je ouders gaan scheiden. Het filmpje Als je ouders scheiden, laat je horen! van de Universiteit Utrecht legt uit waarom het belangrijk is om te laten horen wat jij wilt.

Je krijgt een uitnodiging om voor een gesprek naar de rechtbank te komen als je 12 jaar of ouder bent. Soms worden kinderen jonger dan 12 jaar ook uitgenodigd. Dit gebeurt alleen als de rechter dit nodig vindt. Ga jij naar de rechtbank? Dan luistert de rechter naar jouw mening en wensen, om een zo goed mogelijke beslissing te nemen. Zo'n gesprek met de rechter heet een 'kindgesprek'.

Naar de rechtbank toe

Je krijgt een brief met een uitnodiging om op een bepaalde dag naar de rechtbank te komen. Meestal neemt de rechter op diezelfde dag een beslissing over jouw situatie. Je ouders moeten daarvoor 'op zitting' komen: zij moeten ook naar de rechtbank toe. Je kunt met een van je ouders meegaan, maar je mag ook met een ander familielid of een vriend gaan. Bij de receptie laat je de brief zien. Een medewerker van de rechtbank brengt je naar een wachtruimte. Vaak moet je dan eerst door beveiligingspoortjes. Wanneer de rechter klaar is voor jullie gesprek, word je opgehaald.

Het kindgesprek met de rechter

Bij jouw gesprek met de rechter is een griffier aanwezig. Dat is iemand die opschrijft wat jullie bespreken. Het gesprek duurt ongeveer tien minuten. Het gesprek is meestal in een 'normale' kamer, niet in een grote rechtszaal.

De rechter wil van jou horen hoe het met je gaat en wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld waar je nu woont en of het daar fijn is. Of je in de buurt van school en vrienden woont, en of er iets is wat je wilt veranderen. Het kan best spannend zijn om daarover te vertellen, maar onthoud dat je geen foute antwoorden kunt geven. Het gaat namelijk over wat je voelt en denkt, niet om welke ouder je het liefst vindt.

Als je wilt mag je zelf ook vragen stellen. Misschien wil je dat de rechter uitlegt op wat voor manier jouw verhaal een rol speelt in de beslissing. Of wat je ouders van jouw verhaal te horen krijgen. Als je dingen hebt verteld waarvan je liever niet wilt dat je ouders die horen, dan kun je dat ook met de rechter bespreken.

Wil je weten hoe een gesprek met de kinderrechter verloopt? Bekijk het filmpje Kindgesprek op Rijksoverheid.nl om een indruk te krijgen.

De beslissing van de rechter

De rechter houdt rekening met iedereen: wat jij hebt verteld, wat je ouders graag willen en of jullie dat kunnen organiseren. Het kan zijn dat de rechter beslist wat jij wilt, maar de rechter kan ook iets anders beslissen. Dat betekent niet dat de rechter niet naar jou heeft geluisterd, maar dat de rechter vindt dat iets anders beter is voor jou.

Op de zitting geeft de rechter een korte samenvatting van jullie gesprek. Je ouders krijgen alleen de belangrijkste dingen te horen. De rechter beslist binnen een aantal weken bij welke ouder je na de scheiding gaat wonen en hoe vaak je je andere ouder ziet. Of dat je bij allebei je ouders evenveel gaat wonen.

Liever niet op gesprek?

Je bent nooit verplicht om op kindgesprek te komen. Misschien vind je het eng of heb je er gewoon geen zin in. Wil je toch dat de rechter jouw verhaal hoort? Dan kun je een brief of e-mail schrijven. Op de pagina Hoe schrijf ik een brief aan de kinderrechter? kun je daarover lezen.

Stichting Villa Pinedo heeft filmpjes gemaakt om je te laten zien wat je kunt verwachten: Villa Pinedo in gesprek met een kinderrechter en Willem volgt Lizzy en Finn in de rechtbank op weg naar hun kindgesprek.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren