Hoe schrijf ik een brief aan de kinderrechter?
Als je ouders scheiden, mag je via de post of e-mail een brief naar de kinderrechter sturen. Bijvoorbeeld als je bent uitgenodigd door de kinderrechter, maar liever niet op gesprek wilt. Of als je iets wilt veranderen aan je situatie. Je woont nu bijvoorbeeld bij je ene ouder, maar zou liever bij de ander wonen. In een brief aan de kinderrechter kun je dat uitleggen en je mening geven.
Wat zet je in de brief?
In je brief aan de rechter kun je vertellen wat jouw gevoelens, gedachten en wensen zijn. Daar heb je recht op. De rechter kan dan beter beslissen wat voor jou het beste is. De rechter die jouw brief leest, kan jou geen vragen stellen over wat je hebt geschreven, omdat je er zelf niet bij bent. Vertel dus zo duidelijk mogelijk hoe je alles ervaart, wat je het liefste wilt en waarom. Geef ook voorbeelden.
Deze vragen kunnen je helpen bij het schrijven:
- Waar woon je nu? Bij één ouder, of bij allebei?
- Wat vind je fijn aan waar je nu woont? Bijvoorbeeld aan het huis of je kamer. Woon je dicht bij school en in de buurt van je vrienden?
- Zijn er ook dingen die je minder fijn vindt aan waar je nu woont? Kun je daar een voorbeeld van bedenken?
- Wil je iets veranderen aan je woonsituatie? Bijvoorbeeld de plek waar je woont, hoe vaak je je ouders allebei ziet, of hoe vaak en wanneer je van huis wisselt?
Het is belangrijk dat je ook je naam en adres opschrijft. Dan weet de rechter dat de brief van jou komt en waar de rechtbank haar reactie naartoe moet sturen.
Hulp bij het schrijven
Vind je het lastig om je verhaal op te schrijven? Je kunt iemand in je omgeving vragen om je te helpen. Bijvoorbeeld om te kijken of je brief duidelijk genoeg is. Op de website van Villa Pinedo lees je veel vragen en verhalen van kinderen met gescheiden ouders. Daar staan ook ervaringen van kinderen die aan de kinderrechter hebben geschreven.
Je kunt ook bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel om hulp vragen. De mensen die daar werken weten alles over jouw rechten en ze kunnen je gratis helpen. Bijvoorbeeld met het opschrijven van je verhaal. Wanneer je verhaal opgeschreven is, krijg je ongeveer een week de tijd om te bedenken of je er tevreden over bent. Als je nog iets wilt veranderen, dan kan dat. Ben je tevreden en wil je nog steeds dat de rechter jouw verhaal leest? Dan verstuurt de Kinder- en Jongerenrechtswinkel de brief naar de rechtbank. Zij sturen ook een tweede brief mee, met een korte samenvatting van jullie gesprek en jouw thuissituatie.
Ook zijn er hulpverleners die veel weten van kinderen en scheiding. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij KIES. Zij kunnen jou helpen bij het schrijven van een brief. Of bijvoorbeeld bij het gesprek bij de rechtbank of tijdens andere belangrijke momenten tijdens het regelen van de scheiding.
Waar moet de brief naartoe?
Nederland heeft elf rechtbanken. Jouw brief moet naar de rechtbank in jouw regio:
- Welke rechtbank bij jouw regio hoort, vind je op de website over rechtspraak.
- Heb je de rechtbank gevonden die het dichtst bij jouw woonplaats ligt? Zoek op de website naar alle contactgegevens. Je kunt je brief het beste opsturen naar het postadres van de afdeling die te maken heeft met familiezaken.
- Verstuur je de brief per post? Vermeld op de envelop de naam van de rechtbank, de naam van de afdeling Familiezaken, het adres, de postcode en de plaats.
- Verstuur je de brief per mail? Vermeld in de onderwerpregel: brief voor de kinderrechter. En schrijf aan het eind van de mail jouw naam, leeftijd en adres.
Vind je dit ingewikkeld of wil je hier hulp bij? Ook daarvoor kun je bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel terecht.
Wat gebeurt er daarna?
Het is bij iedereen weer anders hoe het verder gaat nadat de rechter je brief heeft gelezen. Was je uitgenodigd om op gesprek te komen of een brief te schrijven? Dan zijn je ouders naar de rechtbank gegaan voor hulp bij het maken van afspraken, bijvoorbeeld over de kinderen. De rechter neemt daar een beslissing over. Jouw brief kan helpen om goede afspraken te maken. De rechter houdt zo veel mogelijk rekening met jouw wensen.
Wanneer je zelf besloten had om een brief te schrijven aan de rechter, omdat je iets wilt veranderen aan je situatie, dan noemen we dat een 'informele rechtsingang'. De rechter besluit dan wat er met jouw vraag gebeurt.
Als je 12 jaar of ouder bent, krijg je binnen zes weken een reactie vanuit de rechtbank. Als je jonger bent, hoeft de rechter niet op je brief te reageren, maar zal dat meestal wel doen.
Vaak vraagt de rechter jou na het lezen van de brief om op bezoek te komen om meer te vertellen over je situatie. Hoe dat gaat, lees je bij Op gesprek bij de kinderrechter.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.
Lees ook
-
Op gesprek bij de kinderrechter
Op gesprek bij de kinderrechterVoor wieJongerenAls je ouders gaan scheiden, vraagt je rechter je soms om naar de rechtbank te komen. Die wil dan graag jouw mening horen.
-
Als je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden
Als je ouders gaan scheiden of zijn gescheidenVoor wieJongerenHeel veel kinderen krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Weet dat het niet jouw schuld is.
-
Wat betekent de scheiding van je ouders voor je?
Wat betekent de scheiding van je ouders voor je?Voor wieJongerenWanneer je ouders scheiden, zullen ze moeten kijken waar zij gaan wonen. Vervolgens kijken ze waar jij gaat wonen. Dit kan een spannende periode zijn.
-