Pleegkind begeleiden bij de identiteitsontwikkeling

Het gezin waaruit je pleegkind komt, verschilt waarschijnlijk van je eigen gezin. Daardoor is het pleegkind vaak gewend aan andere dagelijkse routines. Of aan een andere opvoedingsstijl, cultuur of religie. Voor de identiteitsontwikkeling van pleegkinderen is het belangrijk dat je aandacht hebt voor die verschillen in cultuur en achtergrond. Hoe doe je dat? 

Aandacht voor verschillen

Als een pleegkind bij jullie komt wonen, is er tijd nodig om elkaar goed te leren kennen. Het is vaak voor iedereen wennen aan elkaars gewoonten en behoeften. Als pleegouder doe je er alles aan om het pleegkind bij je gezin te laten horen. Toch is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de familie en de achtergrond van het pleegkind. Laat het pleegkind bijvoorbeeld een foto van de eigen ouders in de huiskamer neerzetten. Stel vragen en wees oprecht geïnteresseerd in de achtergrond van het pleegkind.

Begeleiding van de identiteitsontwikkeling

Vragen als: 'Wie ben ik?', 'Bij wie hoor ik?' en 'Wat vind ik belangrijk?' horen bij de ontwikkeling van kinderen. Vaak spelen die vragen pas in de puberteit, maar bij pleegkinderen kan dat ook al eerder zijn. Ze ontwikkelen een positief gevoel over zichzelf als ze met trots kunnen vertellen over hun achtergrond en familie, en de gebruiken die daarbij horen.

Voor pleegkinderen is het fijn om zich te herkennen in anderen. Daarvoor is het belangrijk om contact te hebben met mensen met dezelfde afkomst. Als pleegouder kun je op allerlei manieren helpen bij de identiteitsontwikkeling. Vijf praktische tips:  

  • Maak eten waarmee het pleegkind is opgegroeid. Dit kan zorgen voor vertrouwde geuren en smaken in huis.
  • Bezoek samen plekken waar je pleegkind de eigen identiteit kan verkennen. Bijvoorbeeld de geboorteplek van ouders of religieuze plekken die belangrijk zijn in de familie.
  • Kijk samen naar televisieprogramma's, luister naar muziek of lees samen boeken over het land van herkomst van de ouders of grootouders, de cultuur of de religie van het pleegkind.
  • Besteed aandacht aan de verzorging van verschillende soorten huid en haar.
  • Wees je ervan bewust dat je pleegkind te maken kan hebben met uitsluiting en discriminatie. Is dat het geval, toon dan begrip, neem het serieus en ga erover in gesprek met de betrokkenen.

Samenwerken met ouders

Het kan lastig zijn om samen te werken met ouders die een andere achtergrond dan jullie hebben. Bespreek met hen welke belangrijke normen en waarden zij willen meegeven aan hun kind. Vertel ze ook wat in jullie gezin belangrijk is. Het is niet erg als de verschillen blijven bestaan. Zolang jullie maar met respect naar elkaar luisteren.

Bespreek ook welke rol ouders krijgen in de opvoeding van hun kind. En hoe jullie aandacht kunnen besteden aan hun achtergrond. Spreek met elkaar af hoe jullie concreet met elkaar gaan samenwerken. Dit wordt ook wel gedeeld opvoederschap genoemd. 

Foto Hoda Yamani

Hoda Yamani

medewerker inhoud