Als je kind vertelt dat het gepest wordt, doet dat pijn. Je wil je kind helpen maar je voelt je misschien machteloos. Hoe praat je erover met je kind en wat kun je doen?
Luister naar je kind
Zo voelt je kind zich gehoord en gezien. Neem de tijd om naar je kind te luisteren het geef het alle ruimte om diens verhaal te vertellen. Probeer de emoties van je kind te bevestigen. Bijvoorbeeld 'ik kan begrijpen dat het je verdrietig maakt'.
Stel open vragen
Zo krijg je een beeld wat van er precies speelt. Dit zijn vragen die je niet alleen met 'ja' of 'nee' kunt beantwoorden. Vraag bijvoorbeeld wat er gebeurt en wanneer het gebeurt, en hoe je kind ermee omgaat.
Het kan voor je kind best lastig zijn om te praten over het pesten. Probeer het gesprek daarom eens te starten tijdens een gezamenlijke activiteit. Bijvoorbeeld tijdens het koken of een wandeling.
Bedenk samen hoe jullie het pesten kunnen stoppen
Het is logisch dat je direct actie wilt ondernemen. Toch kan dit te snel gaan voor je kind. Vaak zijn kinderen bang dat ingrijpen het pesten alleen maar erger maakt. Probeer daar begrip voor te tonen en bespreek samen een volgende stap waarvan jullie beide denken dat het werkt. Bijvoorbeeld erover praten met een leerkracht, of hulp zoeken bij medeleerlingen.
Praat met iemand uit de omgeving waar gepest wordt
Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de anti-pestcoördinator. Vaak is dit de vertrouwenspersoon. De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen. Doe dit wel in overleg met je kind. En vraag de school of trainer ook om met je kind te overleggen over eventuele acties.
Gebeurt het pesten online? Dit zijn vaak personen uit de omgeving van je kind. Over het algemeen gelden dezelfde tips: praat met je kind en luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft. Bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit.
Wat je verder kunt doen:
- Spreek met je kind af om niet te reageren op de berichten, hoe lastig dit ook is.
- Blokkeer het account van de pester.
- Rapporteer het pestgedrag bij de beheerder van de websites. Platforms als Instagram hebben vaak een functie voor het rapporteren van posts. Vaak kun je ook in het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.
Meer informatie lees je bij Online pesten: wat kun je eraan doen?
Als het pesten niet stopt
Als het pesten al heel lang duurt en het niet lukt om via de school of andere organisatie een oplossing te vinden, of wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat zoals stalken, dreiging of afpersing, kun je contact opnemen met de politie en eventueel aangifte doen.
Lees ook
-
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Voor wieOudersGames, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar er zijn ook risico's. Praat hierover met je kind.
-
Wat kan ik doen tegen online pesten?
Wat kan ik doen tegen online pesten?Voor wieJongerenMisschien word je online gepest. Of misschien ken je iemand die online wordt gepest. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.