Richtlijn opvoedingsondersteuning
TNO en het NJi hebben om de hulp aan ouders en jeugdigen te verbeteren voor de jeugdgezondheidszorg de richtlijn Opvoedondersteuning ontwikkeld. Vanwege de overgang naar wijkgericht werken voldoet deze richtlijn nog maar gedeeltelijk aan de situatie in de praktijk.
De richtlijn Opvoedingsondersteuning voor de jeugdgezondheidszorg gaat in op:
- Wat opvoedingsondersteuning is. Wat de vragen en behoeftes van ouders zijn en welke wettelijke en maatschappelijke kaders er zijn.
- De taken van opvoedingsondersteuning, signalering van opvoedproblematiek, besluitvorming over hulp en steun, interventies, gewenste professionele attitude en competenties.
- Samenwerking in het stelsel van preventie en zorg, en organisatorische vraagstukken voor managers in de jeugdgezondheidszorg (jgz) en het Centrum Jeugd en Gezin ( CJG).
Voor het dagelijks werk in de opvoedingsondersteuning is het voldoende om gebruik te maken van de werkkaarten:
Overzichtskaart 1: Aanbevolen instrumenten en interventiesOverzichtskaart 2: BeslisschemaOverzichtskaart 3: Zelfreflectie-instrument
Lees ook
-
Het belang van steun voor aanstaande ouders
Het belang van steun voor aanstaande oudersVoor wieProfessionalsOndersteun als professional aanstaande ouders bij de grote veranderingen in hun leven. Dit kan latere opvoedvragen of -problemen voorkomen. Lees hier hoe.
-
Het welbevinden van ouders ondersteunen als professional
Het welbevinden van ouders ondersteunen als professionalVoor wieProfessionalsHet welbevinden van ouders heeft invloed op de ontwikkeling van hun kind. Als professional kun je ouders hierin ondersteunen.
-
Samenwerken bij het ondersteunen van de opvoeding
Samenwerken bij het ondersteunen van de opvoedingVoor wieProfessionalsAls professional in de wijk is het belangrijk krachten te bundelen en samen te werken met initiatieven in de wijk. Opvoeden doe je samen.
-
Rol van de gemeente bij opvoedsteun
Rol van de gemeente bij opvoedsteunVoor wieBeleidsmakersGemeenten hebben een belangrijke rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding. Dat is vastgelegd in de wetgeving. Lees hier meer over.