Zorgen over kijken naar Squid Game

Ouders en leerkrachten in Nederland maken zich zorgen over kinderen jonger dan 16 jaar die kijken naar de gewelddadige serie Squid Game. Uit het buitenland komen signalen over kinderen die spellen uit de serie naspelen, aldus verschillende media. Kijkwijzer waarschuwt dat de serie niet geschikt is voor kinderen.

In de Zuid-Koreaanse serie Squid Game speelt een groep volwassenen kinderspellen na; de uiteindelijke winnaar krijgt een grote geldprijs. De volwassen versie van de spellen is echter gewelddadig en een spel verliezen is dodelijk. De serie is sinds september te zien bij Netflix.

De leeftijdsindicatie voor de serie is vanaf 16 jaar, maar ook jongere kinderen kijken ernaar, soms samen met hun ouders. Daarnaast zien kinderen op Instagram, TikTok en YouTube beelden uit de serie en video's die erop zijn geïnspireerd. In de media spreken ouders, leerkrachten en pedagogen hun zorgen uit over de angst die de serie kan oproepen. Daarnaast zijn ze bang dat kinderen het geweld normaal gaan vinden. Ook Kijkwijzer waarschuwt daarvoor.

Pedagogische taak

'Het is van alle tijden dat kinderen dingen willen zien waar ze eigenlijk te jong voor zijn', zegt Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De pedagogische taak van ouders is daar grenzen aan te stellen. Verbieden is lastig, want je hebt geen grip op wat kinderen bekijken op hun telefoon. Maar laat merken dat je het afkeurt dat ze naar de serie kijken en leg uit waarom. Stimuleer kinderen om erover na te denken, door erover te praten. Vertel dat het niet goed is dat ze beelden zien waarvan ze wakker liggen of nachtmerries krijgen. Dan realiseren kinderen zich dat het geweld in de serie niet normaal is.'

Samen optrekken

Het is het beste als school en ouders samen optrekken, vindt Nikken. 'Vooral de scholen zien de gevolgen. Thuis merk je misschien niet hoe sterk de beelden je kind beïnvloeden. Maar de volgende dag op het speelplein zijn de effecten merkbaar. Kinderen die toch al ruw spelen, zijn nog ruwer. Het is belangrijk dat niet alleen de leerkracht daar met kinderen over praat, maar ook ouders. De school kan met ouders op één lijn komen door op ouderavonden en in tienminutengesprekken aandacht te besteden aan geweld in de media.'

AD; Kijkwijzer; EenVandaag

Meer informatie

Bericht AD
Bericht Kijkwijzer
Bericht EenVandaag

Lees ook