Wet inkoop specialistische zorg naar Kamer

Het kabinet heeft het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel verplicht gemeenten om regionaal samen te werken bij de inkoop van specialistische jeugdzorg.

Het kabinet wil dat gemeenten samen specialistische jeugdzorg inkopen omdat veel gemeenten te klein zijn om die zorg zelf goed te organiseren. Dat gaat ten koste van de kinderen en gezinnen in de meest kwetsbare situaties. Zij krijgen niet altijd op tijd passende zorg.

Ook moet regionale inkoop de administratieve lasten verminderen voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Specialistische expertise

De verplichte regionale samenwerking geldt voor de inkoop van kinderbescherming, jeugdreclassering en bepaalde vormen van specialistische jeugdhulp. Het gaat dan om jeugdhulp die moeilijk op lokaal niveau te organiseren is, omdat die niet vaak nodig is of omdat de problemen zo complex zijn dat ze specialistische expertise vereisen. Voorbeelden zijn jeugdhulp met verblijf, pleegzorg, jeugdreclassering, crisisjeugdhulp die dag en nacht beschikbaar moet zijn en hoogspecialistische hulp bij seksueel misbruik en eergerelateerd geweld. Onder de wet valt ook de organisatie van regionale expertteams die adviseren over passende hulp bij complexe problemen.

Het wetsvoorstel stelt ook eisen aan het bestuur en de financiële bedrijfsvoering van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen. Verder krijgt de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoeks- en toezichtstaken op het terrein van de Jeugdwet. Het doel is de beschikbaarheid van jeugdzorg beter in beeld te brengen en risico's voor de beschikbaarheid van specialistische jeugdzorg sneller te signaleren.

Bericht ministerie van VWSKamerbrief en wetsvoorstel

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.