Weinig zicht op jong slachtoffer uitbuiting
Het zicht op minderjarige slachtoffers van uitbuiting verslechtert. Dat meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Monitor mensenhandel 2019-2023.
In 2023 zijn er 52 minderjarige slachtoffers gemeld bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). Waarschijnlijk is dat een fractie van het aantal werkelijke slachtoffers. In 2019 waren er nog 108 meldingen. De Nationaal Rapporteur noemt de daling een jarenlange en zorgelijke trend. Door het verslechterende zicht voldoet Nederland niet aan zijn verplichting om minderjarigen extra te beschermen tegen mensenhandel, aldus de rapporteur.
Online contact
Bij online hulpverleningsinstantie Chat met Fier kwamen in 2023 meer signalen binnen van of over minderjarige slachtoffers van uitbuiting. Daarom roept de Nationaal Rapporteur de ministers van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om de mogelijkheden voor online en anoniem contact uit te breiden. Slachtoffers van uitbuiting zijn vaak terughoudend in het zoeken van contact met de hulpverlening. Online en anoniem contact is laagdrempelig en daarmee een uitkomst voor deze slachtoffers.
Volgens de rapporteur zijn opvang en hulpverlening voor slachtoffers van mensenhandel onvoldoende gegarandeerd in Nederland. Er zijn veel verschillen tussen regio's in het hulpverleningsaanbod en de beschikbare expertise. Het gebrek aan hulp en bescherming vergroot het risico dat slachtoffers opnieuw in een uitbuitingssituatie terechtkomen.
Meer samenwerking
Voor een betere aanpak van mensenhandel is meer samenwerking nodig tussen alle betrokken professionals en organisaties, aldus de rapporteur. Ook pleit de rapporteur voor een nationaal verwijsmechanisme , om te zorgen dat slachtoffers worden geïdentificeerd en toegang hebben tot opvang en hulp.
Meer informatie
Bericht Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen KinderenMonitor mensenhandel 2019-2023
Lees ook
-
'Te weinig bescherming tegen uitbuiting'
'Te weinig bescherming tegen uitbuiting'Nederland moet meer doen om minderjarigen te beschermen tegen uitbuiting, blijkt uit een analyse van gesprekken op Chat met Fier.
-
Signalering van seksuele uitbuiting
Signalering van seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsEen goede signalering van seksuele uitbuiting is belangrijk, zodat slachtoffers de goede zorg en opvang krijgen.
-
Aanpak door wijk- en gebiedsteams
Aanpak door wijk- en gebiedsteamsVoor wieProfessionalsBeleidsmakersMensenhandel beperkt zich niet alleen tot de Randstad. Alertheid is ten alle tijden belangrijk bij wijk- of gebiedsgerichte professionals. Lees hier meer informatie
-
Samenwerken in de keten
Samenwerken in de ketenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersBij signalen van seksuele uitbuiting is het belangrijk dat deze op de goede plek terecht komen. Daarna moet er actie worden ondernomen.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.