Vragen in gemeente rond vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne is een nieuwe vluchtelingenstroom ontstaan. Volgens de laatste cijfers zijn al twee miljoen Oekraïners gevlucht uit hun land, een deel daarvan komt in Nederland terecht. De opvang van kinderen, jongeren en gezinnen is voor gemeenten een uitdaging. En we merken dat dit veel vragen met zich meebrengt op het gebied van onderwijs, kinderopvang, gezondheid en zorg. 

Oekraïners hoeven voor een beperkte periode geen asiel aan te vragen bij aankomst in Nederland. Dit komt omdat zij binnen Europa negentig dagen visumvrij mogen reizen. Als die periode verloopt wordt dit verlengd, zolang de situatie hierom vraagt. Deze vluchtelingen hebben wel opvang nodig. Hiervoor komen in Nederland op korte termijn 50.000 opvangplekken vrij. Dit wordt geregeld door gemeenten.

Naast het bieden van een opvangplaats  moet er ook gezorgd worden voor onderwijs, kinderopvang, gezondheid, veiligheid en werk en inkomen. Informatie voor gemeenten is te vinden op de website van de VNG.

Vragen ophalen om gericht kennis te delen 

Samen met andere kennisinstituten wil het NJi vragen die spelen bij gemeenten ophalen. Deze input gebruiken we om gericht kennis te delen en steeds beter te voorzien in de informatiebehoefte. Via onderstaande link horen we daarom graag wat de vragen zijn die in jullie regio spelen rond de opvang van vluchtelingen. 

Link naar formulier

Lees ook

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)