Informatie over omgaan met oorlog Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne houdt ons dagelijks bezig. Ook kinderen ervaren de onrust om hen heen. Ze betrekken de oorlogsinformatie op hun eigen leven. Hoe ga je als ouder om met de vragen van je kind over de oorlog? En waar moet jij in jouw werk als jeugdprofessional of beleidsmaker rekening mee houden in het contact met kinderen, ouders en collega's? Op die vragen geeft het Nederlands Jeugdinstituut antwoord.   

Informatie voor ouders: Praten met je kind over de oorlog 

Er is veel aandacht voor de oorlog in Oekraïne. Op school, thuis, via de televisie of sociale media. Grote kans dat jouw kind hier iets over opvangt. Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Ga hierover het gesprek aan met je kind. In onderstaand artikel vind je tips hoe je met je kind op een eerlijke maar geruststellende manier kunt praten over de oorlog. 

Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen

Informatie voor onderwijsprofessionals: Wat kun je in het onderwijs doen?  

Beelden, meningen en gevoelens over de oorlog in Oekraïne komen de klas in. Kinderen en jongeren brengen hun emoties mee. Wat ze zien en horen op televisie en sociale media roept reacties op. Misschien hebben ze zelf te maken gehad met geweld of een gedwongen verhuizing. Dit vraagt om alertheid, een gesprek, inlevingsvermogen en tijd en ruimte in het dagelijks lesgeven. Ditzelfde geldt voor professionals in de buitenschoolse opvang en vrijetijdsvoorzieningen. Neem de zorgen en emoties van kinderen serieus.  Lees in onderstaand artikel meer over wat je kunt doen als onderwijsprofessional.

De oorlog in Oekraïne: wat kan ik in het onderwijs doen?

Kennisdossier Vluchtelingenkinderen 

Onder de vluchtelingen uit Oekraïne zijn veel gezinnen en kinderen. Alle kinderen die in Nederland leven, hebben recht op goede ondersteuning, onderwijs en een veilige omgeving om in op te groeien. Dat geldt ook voor vluchtelingenkinderen, zonder of met verblijfsstatus.

Op de pagina's over Vluchtelingen vinden professionals en beleidsmakers van gemeenten meer informatie.  

Lees ook

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers [at] nji.nl (pers[at]nji[dot]nl)
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)