'Verbod sociale media is niet de oplossing'
'Misschien niet de allerbeste oplossing.' Dat zei NJi-medewerker Nick van Hummel bij RTL Nieuws als reactie op de beslissing van Australië om sociale media te verbieden voor kinderen tot 16 jaar.
De Australische senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat sociale media zoals Instagram, TikTok en Snapchat verplicht om een leeftijdsgrens in te voeren. Doen ze dat niet, dan krijgen ze boetes opgelegd. De wet wordt over een jaar van kracht. Het is nog niet duidelijk hoe de platforms de leeftijdsgrens gaan handhaven.
'Als je kinderen wil beschermen tegen de verslavende elementen van sociale media, dan is een verbod waarbij ze er dan met hun 16e wel op mogen, misschien niet de allerbeste oplossing', zei Nick van Hummel tegen RTL Nieuws. Hij ziet meer in strengere regels voor bedrijven om de verslavende elementen van sociale media aan te pakken. Ook pleit hij ervoor om ouders te helpen hun kinderen te begeleiden bij hun mediagebruik.
Kinderen en jongeren kunnen ook baat hebben bij sociale media, stelt Van Hummel. 'Het kan voor kinderen een manier zijn om verbinding te krijgen met anderen. Of om te zien dat er mensen zijn die op hen lijken, als ze die niet in hun directe omgeving kunnen vinden.'
Meer informatie
Uitzending RTL NieuwsNJi-pagina Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding?
Lees ook
-
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?Voor wieJongerenWat kun je doen als je het niet eens bent met je ouders over je mediagebruik? Op deze pagina geven we tips.
-
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Voor wieOudersGames, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar er zijn ook risico's. Praat hierover met je kind.
-
Dit vinden jongeren zelf van sociale media
Dit vinden jongeren zelf van sociale mediaVoor wieOudersWat is de impact van sociale media op jongeren? En wat is de rol van ouders bij het bespreken van de minder leuke aspecten?
-
Jongeren begeleiden bij hun online levens
Jongeren begeleiden bij hun online levensProfessionalsIn het online magazine 'Jongeren begeleiden in hun online levens' vind je inzichten, voorbeelden en praktische handvatten.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)