Vapes met smaakje vanaf 2024 verboden

E-sigaretten met een smaakje mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer verkocht worden. Het verbod moet de opkomst van e-sigaretten onder met name jonge gebruikers tegengaan. Dat meldt het ministerie van VWS.

Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 25 jaar het afgelopen jaar e-sigaretten, oftewel vapes, gebruikte. Veel jongeren die vapen, roken daarnaast ook.

Omdat verkopers van vapes een jaar de tijd hebben gehad zich aan te passen aan de nieuwe regels, start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit per 1 januari met de handhaving van het verbod. Alleen e-sigaretten met een tabakssmaak mogen dan nog verkocht worden.

Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS is vapen voor veel jongeren in korte tijd iets heel normaals geworden. 'En daar moeten we echt iets tegen doen. Niet alleen omdat vapen zelf allerlei gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Maar ook omdat zo'n 70 procent van de vapers het roken van tabak combineert met vapes. Om die superbelangrijke rookvrije generatie dichterbij te brengen en de gezondheid van jongeren te beschermen, is het essentieel dat we dit doen.'

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Bericht VWS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.