UNICEF: Kinderarmoede is niet afgenomen

In 39 van de rijkste landen in de wereld leeft meer dan een op de vijf kinderen in armoede. Ook Nederland lukt het nog niet om het aantal kinderen in armoede structureel te laten dalen. Ons land bevindt zich op de 17e plek in de algemene ranglijst. Dat staat in een rapport van UNICEF.

De kinderrechtenorganisatie maakte ook een ranglijst die laat zien in hoeverre een land armoede onder kinderen heeft weten terug te dringen. In 2012 leefde 12,6 procent van de Nederlandse kinderen in armoede, in 2021 was dat 12,7 procent. Daarmee neemt Nederland op deze ranglijst plek 27 van de 39 in.

Volgens eerdere cijfers van het CBS lijkt de armoede na 2021 te dalen. Maar UNICEF wijst erop dat dit deels komt door tijdelijke regelingen, waardoor de daling niet structureel is. Deze regelingen, zoals de verhoging van het kindgebonden budget en de huurtoeslag, zijn volgens UNICEF belangrijke stappen, maar nog niet voldoende.

De kinderrechtenorganisatie pleit ervoor dat het nieuwe kabinet bouwt aan een specifieke visie gericht op de jeugd. Deze visie moet duidelijkheid bieden over hoe de overheid bijdraagt aan het gezond, veerkrachtig en kansrijk opgroeien van kinderen en richting geven aan beleid en uitgaven.

Bron: UNICEF

Meer informatie


Bericht UNICEFOnderzoek UNICEF

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Lees ook