Toeslagenaffaire speelde grote rol bij uithuisplaatsingen
De toeslagenaffaire speelde vaak een grote en doorslaggevende rol bij uithuisplaatsingen. Kinderen en gezinnen hebben tot op de dag van vandaag te maken met de blijvende impact van uithuisplaatsing. Dat is de conclusie van de Commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen.
De toeslagenaffaire zorgde bij veel gezinnen voor schulden, armoede en financiële problemen, stelt de commissie. Hierdoor verdween vaak de stabiliteit in het gezin. Dit leidde op zijn beurt weer tot andere negatieve gevolgen zoals financiële stress, mentale problemen en een verslechterde relatie tussen de kinderen en hun ouders. Hierdoor kwamen meer ouders in aanraking met jeugdbescherming en de kinderrechter. Een deel van de kinderen werd vervolgens uit huis geplaatst.
Grote impact
De commissie beschrijft in haar rapport ook de impact die de toeslagenaffaire had voor de getroffen gezinnen. Hiervoor werd gesproken met tientallen kinderen en ouders. Veel van deze kinderen waren waarschijnlijk niet uit huis geplaatst als de effecten van de toeslagenaffaire eerder waren aangepakt, stelt het rapport. Volgens de commissie zijn de gevolgen voor de uit huis geplaatste kinderen groot. Zo hebben sommigen hun opleiding niet kunnen afmaken. Ook heeft een deel van de kinderen blijvende mentale problemen.
Bredere analyse
De commissie stelt voor de schade te compenseren die de gedupeerde uit huis geplaatste kinderen hebben opgelopen. De aanpak moet hierbij gericht zijn op ondersteuning van deze kinderen bij hun herstel en hun ontwikkeling. Verder pleit de commissie ervoor om een bredere analyse van de gezinsproblematiek te maken. Dat moet voorkomen dat kinderen en ouders bij verschillende instanties tussen wal en schip raken.
Erkenning voor het leed
Marlies de Jong van het NJi staat volledig achter de aanbevelingen in het rapport. 'Dit rapport laat zien dat kinderen, jongeren en gezinnen enorm hebben geleden door de toeslagenaffaire. En nog steeds ondervinden zij daar dagelijks de gevolgen van. Dit onderzoek geeft erkenning voor het leed. Het is belangrijk dat alle professionals die te maken hebben met gezinnen een brede blik hebben op de leefwereld van kinderen, jongeren en hun ouders. Als er problemen op andere leefgebieden spelen, zoals financiën of huisvesting, dan heeft dat altijd invloed op de opvoedmogelijkheden van ouders. Verder is het cruciaal dat professionals uit verschillende domeinen samenwerken met het gezin. Zo kunnen ze gelijktijdig en in samenhang hulp bieden aan het gezin. Denk bijvoorbeeld aan een nauwe samenwerking tussen jeugdhulp en schuldhulpverlening.'
Meer informatie
Lees ook
-
Mijn Thuis
Mijn ThuisPublicatie over wat je als professional kunt doen om ervoor te zorgen dat thuis een fijne plek is en blijft voor jongeren.
-
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?Voor wieProfessionalsBij het bieden van integrale hulp zijn een paar uitgangspunten belangrijk. Welke zijn dat en hoe geef je ze vorm?
-
Wat kan ik doen om uithuisplaatsing te voorkomen?
Wat kan ik doen om uithuisplaatsing te voorkomen?Voor wieProfessionalsEen uithuisplaatsing heeft veel invloed op het leven van kinderen en ouders en de uitkomst is onzeker. Wat doe je om uithuisplaatsing te voorkomen?
-
2.090 uithuisplaatsingen in toeslagaffaire
2.090 uithuisplaatsingen in toeslagaffaire2.090 kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn tussen 2015 en juni 2022 uithuisgeplaatst. Dat is meer dan eerder gedacht.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.