'TikTok, betaal schadevergoeding aan kinderen'

TikTok moet stoppen met het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van gegevens en Nederlandse kinderen daarvoor een schadevergoeding betalen. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.

TikTok verzamelt illegaal gegevens van kinderen die het sociale medium gebruiken, aldus de Consumentenbond. Het gaat onder meer om profielinformatie, beeldmateriaal, locatiegegevens en gegevens over het gebruik van de app. Die informatie stuurt TikTok naar het buitenland zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig zijn. TikTok gebruikt de persoonsgegevens voor gerichte verkoop van advertenties.

Schadevergoeding

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy eisen dat TikTok stopt met zijn onrechtmatige gedrag. Daarnaast moet het bedrijf de gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. Die schadevergoeding kan volgens de Consumentenbond oplopen tot 1,5 miljard euro. Als TikTok niet op de eisen ingaat, stappen de eisers naar de rechter.

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy roepen consumenten op om hun actie te ondersteunen.

Contacten onderhouden

Via sociale media onderhouden kinderen hun contacten en dat is goed voor hun welzijn, zegt Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Maar TikTok verzamelt meer informatie dan andere sociale media. En al die gegevens gaan naar China. Niet alleen adverteerders kunnen die informatie gebruiken, maar ook de Chinese overheid. Daar moet je echt beducht voor zijn. Daarom is het goed dat deze actie er is.'

Praten over risico's

Ouders kunnen hun kinderen stimuleren om andere sociale media te gebruiken in plaats van TikTok, adviseert Nikken. 'Bijvoorbeeld Snapchat. TikTok verbieden heeft weinig zin; als kinderen eenmaal een account hebben is dat een gepasseerd station. Praat dan over de risico's en over wat je wel en niet op TikTok plaatst. Duik samen in de instellingen van de telefoon en kijk welke gegevens je kunt afschermen voor de app. En spreek af dat de telefoon 's nachts uit gaat, zodat TikTok niet kan spioneren via de camera en de microfoon.'

Bron: Consumentenbond