Primair en voortgezet onderwijs weer open

De basisscholen, middelbare scholen en de buitenschoolse opvang gaan vanaf maandag 10 januari weer open. Het mbo, hoger onderwijs en universiteiten moeten voorlopig de deuren gesloten houden. Dat heeft het demissionair kabinet besloten.

Vanaf 10 januari gaan de basisscholen, middelbare scholen en de buitenschoolse opvang weer open. Voor de basisscholen en voortgezet onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen wordt gevraagd om twee keer per week thuis een preventieve zelftest te doen.

Buiten sporten

Ook de maatregelen om buiten te sporten worden voor jongeren tot en met 17 jaar verruimd. Nu moeten sportclubs om 17.00 uur hun deuren sluiten. Vanaf 11 januari mogen ze tot 20.00 uur openblijven voor activiteiten in de buitenlucht.

Mbo en hoger onderwijs

Het mbo, hogescholen en universiteiten blijven voorlopig gesloten en moeten online onderwijs geven. Studenten in een kwetsbare positie en studenten die tentamens en examens moeten maken, mogen wel naar de onderwijsinstelling. Ook het praktijkgericht onderwijs kan doorgang vinden. Op 14 januari wordt afgewogen of het mbo en hoger onderwijs opnieuw open kunnen.

Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut is blij met de heropening van de scholen. 'Het is hartstikke fijn dat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs weer terug naar school kunnen. Fysiek onderwijs is voor kinderen en jongeren erg belangrijk vanwege het contact met leeftijdsgenoten en het contact met leerkrachten, die belangrijke vertrouwenspersonen zijn voor kinderen en jongeren. Daarnaast is het goed nieuws dat jongeren tot en met 17 jaar weer zonder beperkingen buiten kunnen sporten. Dit draagt niet alleen bij aan hun fysieke gezondheid, maar ook aan hun mentaal welbevinden.'

'Tegelijkertijd is het goed om oog te houden voor de jongeren in het mbo, hbo en op de universiteit die geen fysiek onderwijs kunnen volgen', zegt Kraak. 'Dat kan voor hen een zware dobber zijn. Het is belangrijk om samen met hen te kijken naar wat er binnen de maatregelen wel mogelijk is.'

Bron: Ministerie van OCW

Meer informatie

Bericht ministerie van OCWNJi: Naar school in tijden van corona

Lees ook