Zestig jeugdorganisaties roepen het kabinet op direct na de kerstvakantie de scholen weer te openen. Ook de Kinderombudsman pleit in een brief aan het kabinet voor heropening.
Op initiatief van Unicef pleiten de zestig organisaties ervoor de belangen van kinderen echt voorop te zetten en duidelijk te maken hoe die belangen meewegen. Het is niet duidelijk in hoeverre scholen bijdragen aan de toename van ernstige ziekte en druk op de zorg. De organisaties wijzen erop dat vele onderzoeken inmiddels hebben aangetoond hoe schadelijk het sluiten van scholen en andere beperkende maatregelen zijn voor kinderen en jongeren.
Ook de Kinderombudsman is bezorgd over de impact van de schoolsluiting op de ontwikkeling van kinderen en jongeren, omdat het onder meer bijdraagt aan groeiende kansenongelijkheid en voortijdige schooluitval.
Een woordvoerder van de PO-Raad spreekt in het AD de hoop uit dat de scholen hun deuren inderdaad na de kerstvakantie weer kunnen openen. Dat moet dan op een veilige en verantwoorde manier gebeuren.
Volgens de zestig organisaties zijn er alternatieven mogelijk door creatief gebruik te maken van ruimte, tijd en menskracht. Zij ondersteunen de oproep met een tien-puntenplan. Dat plan benadrukt dat school behalve een leerplek voor kinderen en jongeren een essentiële plek is voor hun sociale leven. Bovendien herhalen ze eerdere pleidooien om kinderen en jongeren te betrekken bij de besluitvorming.
Bron: Unicef Nederland; Kinderombudsman; AD
Meer informatie
Bericht UnicefStatement Zet de belangen van kinderen echt vooropTien punten voor het veilig (deels) openstellen van de scholenBrief met oproep KinderombudsmanLiveblog AD met reactie PO-RaadNJi-publicatie Naar school in tijden van corona: waarom en hoe?
Lees ook
-
Lockdown vormt risico voor kinderen en jongeren
Lockdown vormt risico voor kinderen en jongerenOudersProfessionalsDe lockdown heeft impact op iedereen en vormt in het bijzonder een risico op stress en eenzaamheid bij kinderen en jongeren.
-
Psychische klachten student tijdens corona
Psychische klachten student tijdens coronaProfessionalsBeleidsmakersRuim de helft van de studenten had tijdens de derde coronagolf in het voorjaar van 2021 last van psychische klachten en emotionele uitputting.
-
Schoolsluiting had vooral sociale impact
Schoolsluiting had vooral sociale impactProfessionalsBeleidsmakersInhoudelijke leerachterstanden die leerlingen hebben opgelopen tijdens de coronacrisis vallen mee. Op sociaal-emotioneel gebied zijn er vaak wel achterstanden.